Un barbat a fost arestat dupa ce a tras cu pusca intr-o pizzerie din Washington care a fost recent tinta unei stiri false raspandita intens pe internet in campania electorala americana, si care afirma ca restaurantul gazduia de fapt o retea de pedofilie, in care era implicata o apropiata a lui Hillary Clinton, scrie BBC News.

Nicio persoana nu a fost ranita in urma focurilor trase in Comet Ping Pong si un barbat de 28 de ani din Carolina de Nord a fost arestat.

Barbatul arestat a declarat politiei ca a mers la restaurant pentru a "ancheta pe cont propriu" teoria cunoscuta sub numele de "pizzagate".

Suspectul a intrat in restaurant si a indreptat pusca spre un angajat, care a reusit insa sa fuga. Ulterior, acesta a tras trei focuri de arma.

Pizzagate ilustreaza forta devastatoare a stirilor false, propagandu-se de saptamani intregi pe internet si alimentand sute amenintari cu moartea la adresa patronului.

Totul a pornit dupa publicarea, la inceputul lui octombrie, de catre WikiLeaks, a unor emailuri ale lui John Podesta, directorul de campanie al candidatei democrate la prezidentiale. Presa a inceput imediat sa scormoneasca prin miile de mailuri in cautarea unor elemente potential compromitatoare din punct de vedere politic.

Dar unii au preferat sa studieze o mana de mailuri anodine, care evocau o serata de strangere de fonduri pentru Clinton cu James Alefantis, patronul de la Comet, pizzeria dintr-un cartier select al capitalei americane, arata AFP.

Nu a trebuit mai mult pentru declansarea retelelor conspirationiste. Internautii s-au precipitat pe contul de Instagram al lui Alefantis, realizand capturi de ecran pentru a se reuni pe 4Chan si Reddit, propagand teroria denumita "Pizzagate": restaurantul Comet nu ar fi decat o fatada care ascunde o retea de pedofilie.

"Au descoperit o retea de trafic de copii pentru elite care isi celebreaza inclinatiile folosind nume de cod si opere de arta deranjante", scria, spre exemplu, site-ul conspirationist The Vigilant Citizen.

In acest univers, totul devine suspect: picturile nud de pe peretii restaurantului sunt tendentioase, motivele de pe rochia unui copil sau din meniu ascund simboluri pedofile iar fotografia unei fetite care are mainile prinse cu scotch ar indemna de fapt la practici sexuale deviante.

Este invocata inclusiv limba franceza: James Alefantis ar fi fonetic apropiat de "J'aime les enfants".

Alefantis afirma ca acest atac "coordonat si orchestrat" ar fi legat de convingerile sale politice si de proximitatea sa cu democratii.

"Este necesar ca societatea sa recunoasca faptul ca retelele sociale pot fi folosite ca arme. Poti cu usurinta sa fii distrus de acest tip de atacuri", spunea el.