Jihadistii din gruparea Stat Islamic (SI) au suferit o infrangere majora in Libia, dupa ce au pierdut controlul asupra fiefului lor Syrte, pe care il aparau cu indarjire de peste sase luni, scrie AFP.

"Victoria" de la Syrte a fost proclamata luni de guvernul libian de uniune nationala (GNA), care a "salutat" revenirea orasului sub controlul statului.

"Fortele noastre au preluat controlul total asupra Syrte", a precizat Reda Issa, purtatorul de cuvant al operatiunii militare. Militarii "au constatat azi o prabusire totala" a jihadistilor, "zeci" dintre ei predandu-se, potrivit acestuia.

Infrangerea de la Syrte reprezinta o noua lovitura dura pentru gruparea extremista, care s-a confruntat in ultimele luni cu o serie de esecuri militare in Irak si in Siria, unde combatantii sai sunt atacati in fiefurile din Mosul (nordul Irakului) si Raqqa (nordul Siriei).

In schimb, este o veste buna pentru GNA care se confrunta cu serioase dificultati de la instalarea sa, la finele lui martie, la Tripoli, sa-si impuna autoritatea intr-o tara devastata de conflicte, dupa caderea lui Muammar Gaddafi, in 2011.

GNA a anuntat in 12 mai inceputul bataliei pentru Syrte, oras situat la malul marii Mediterane, la 450 km est de Tripoli.