Independentul Alexander Van der Bellen a declarat ca atitudinea sa proeuropeana l-a ajutat sa castige duminica alegerile prezidentiale din Austria, in detrimentul contracandidatului sau eurosceptic, Norbert Hofer, potrivit Agerpres, care citeaza DPA. "Am luptat pentru Uniunea Europeana de la bun inceput", a spus Van der Bellen duminica seara, intr-o prima reactie. Sondajele la iesirea de la urne il dau castigator in fata candidatului de extrema dreapta.

HotNews.roFoto: Hotnews

Economistul austriac a recunoscut totusi ca nu era pe deplin sigur ca va castiga. "Am sperat ca lucrurile vor merge bine. Dar am fost surprins de amploarea" victoriei, a mai spus el.

Potrivit unei prime estimari facute de postul public de televiziune ORF, candidatul independent Alexander Van der Bellen, sprijinit de Verzi, l-a invins duminica pe contracandidatul sau Norbert Hofer, sustinut de extrema dreapta.

Van der Bellen era creditat cu 53,6% din voturi, fata de 46,4% pentru Hofer, potrivit primelor estimari a caror marja de eroare este de 1,2 puncte procentuale. Hofer a primit circa 1,9 milioane de voturi, fata de peste 2 milioane de voturi castigate de Van der Bellen.