Aproximativ 50,7 milioane de alegatori italieni sunt chemati duminica la urne pentru a-si exprima opinia cu privire la reformele constitutionale propuse de actuala guvernare, intr-un referendum extrem de controversat, care a divizat in ultimele luni scena politica din Italia. Referendumul italian ar putea sa genereze un nou soc la nivelul blocului comunitar dupa Brexit, avand in vedere pozitia fragila a premierului Matteo Renzi, informeaza DPA si ANSA, citate de News.ro.

Matteo RenziFoto: Captura YouTube

Sectiile se deschid la ora locala 7.00 (8.00 ora Romaniei), iar cei 50,7 milioane de italieni cu drept de vot sunt asteptati pana la ora locala 23.00 (00.00 ora Romaniei) sa isi exprime pozitia privind reformele constitutionale propuse.

Agenda de reforme constitutionale propuse de actuala guvernare este una complexa si plina de detalii. Insa, acestea au ca scop indepartarea legislativului italian de un sistem bicameral perfect, in care puterea senatorilor si a deputatilor este aproximativ egala. Premierul Matteo Renzi a argumentat ca o asemenea schimbare este necesara pentru a putea sa-si duca la capat planul de relansare a economiei italiene.

Propunerile sunt extrem de controversate, iar dezbaterile aprinse au divizat in ultimele luni scena politica italiana. Aceste propuneri vor amenda o constitutie redactata in 1947, la scurt timp dupa caderea regimului fascist al lui Benito Mussolini.

Intre timp, o parte din alegatorii italieni se tem ca schimbarile constitutionale vor concentra mai multa putere politica in mainile executivului, iar oponentii politici nu s-au sfiit sa-l numeasca autoritar sau dictator pe Matteo Renzi.

In luna aprilie, actualul executiv nu a reusit sa obtina majoritatea parlamentara de doua treimi, necesara pentru ca agenda reformelor constitutionale sa fie implementata fara plebiscit. De asemenea, sondajele de opinie sugereaza ca premierul intampina mari dificultati in incercarea de a-i convinge pe italieni sa voteze pentru reformele propuse, care ar reduce drastic numarul senatorilor si ar da mai multa putere guvernatorilor locali.

Ultimele sondaje publicate in urma cu doua saptamani indicau un avans de sapte puncte procentuale pentru tabara "NU". Intre timp, casele de pariuri indica de asemenea o victorie pentru cei care se declara impotriva reformelor constitutionale propuse de Matteo Renzi.

Premierul Renzi isi pune sperantele in cei patru milioane de alegatori italieni din diaspora, care vor putea sa voteze prin corespondenta. Insa, opozantii politici au amenintat ca vor lansa o campanie pentru anularea voturilor prin corespondenta, daca acestea schimba balanta in favoarea taberei "DA".

In prezent, exista o dezbatere aprinsa cu privire la siguranta votului prin corespondenta, iar multi analisti sustin ca acesta poate sa fie fraudat cu usurinta.

A treia cea mai mare economie din zona euro ar putea sa fie zguduita de un blocaj politic si de turbulente economice majore, daca alegatorii italieni voteaza impotriva reformelor constitutionale si forteaza demisia premierului Matteo Renzi, care ramane un aliat cheie al Angelei Merkel si un lider dedicat proiectului european dupa Brexit.

Renzi a dus in ultimele zile cea mai grea lupta din intreaga sa cariera politica, in incercarea de a convinge publicul italian sa voteze pentru reformele constitutionale, atacate intens de populistii de la Miscarea "Cinci Stele".

In mare, italienii sunt chemati la urne pentru a decide daca vor sa concentreze mai multa putere politica in mainile executivului sau daca resping reformele constitutionale pentru a pastra procesul democratic de control.

Premierul Matteo Renzi a promis ca se va retrage de la conducerea executivului daca alegatorii italieni resping reformele constitutionale. In acest sens, plebiscitul reprezinta un vot de incredere pentru actuala guvernare, care a esuat pana in acest moment in incercarea de relansare a economiei italiene.

Riscurile acestui referendum sunt ridicate, intrucat respingerea reformelor constitutionale ar putea sa genereze un blocaj politic si sa aduca formatiunile populiste si eurosceptice mai aproape de putere.

Esecul referendumului italian ar putea sa fie interpretat drept un nou protest al electoratului occidental impotriva sistemului politic traditional, dupa votul pentru Brexit si victoria lui Donald Trump.