Sute de mii de coreeni au manifestat sambata la Seul pentru a sasea saptamana consecutiv pentru a cere demisia presedintei Park Geung-Hye, acuzata de trafic de influenta, scrie AFP.

Participarea a atins un record, potrivit organizatorilor, care vorbesc despre 1,6 milioane de oameni, fata de 320.000, potrivit estimarii politiei. Manifestantii s-au adunat la cateva ore dupa depunerea in Parlament a unei motiuni de destituire a sefei statului.

Motiunea, depusa de trei partide de opozitie, ar urma sa fie supusa votului vinerea viitoare. Textul, care o acuza pe sefa statului de incalcarea constitutiei, a fost semnata de 171 dintre cei 300 de parlamentari.

Acuzata de complicitate cu o prietena a sa arestata la inceputul lui noiembrie pentru frauda si abuz de putere, Park s-a declarat pregatita sa renunte la putere inainte de terminarea mandatului sau, prevazuta in 2018, precizand ca se pune la dispozitia Parlamentului.

Opozitia acuza insa o manevra pentru a castiga timp si pentru a evita o destituire umilitoare.

Partidul conservator, din care provine Park, i-a cerut acesteia sa renunte la putere in aprilie, in perspectiva unor alegeri anticipate in iunie.

Scandalul se concentreaza pe o prietena a presedintei, Choi Soon-Sil, acuzata ca a profitat de legaturile apropiate cu sefa statului pentru a incasa sume exorbitante de la diverse companii, poreclita Rasputin de presa.