China a lansat sambata un protest diplomatic, dupa ce presedintele ales Donald Trump a purtat o convorbire telefonica cu presedinta taiwaneza Tsai Ing-wen, insa a dat vina pentru insula autonoma, despre care Beijingul sustine ca ii apartine, pentru miscarea "josnica", scrie Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Convorbirea de 10 minute cu conducerea taiwaneza este prima initiata de un presedinte american dupa ce presedintele Jimmy Carter a mutat recunoasterea diplomtica dinspre Taiwan catre China in 1979, recunoscand-o drept parte din " o singura China".

Ministerul chinez de Externe a declarat ca a depus un protest diplomatic catre "partea relevanta americana", solicitand o abordare mai grijulie fata de chestiunea Taiwanului, tocmai pentru a evita obstacole inutile in relatiile bilaterale.

"Principiul unei singure natiuni chineze sta la baza relatiei dintre China si Statele Unite", a declarat ministerul.

Formularea sugereaza ca protestul se refera la tabara miliardarului republican Donald Tump, insa ministerul nu a furnizat detalii.

Intr-o declaratie facuta imediat dupa convorbire, ministrul chinez de Externe, Wang Yi, a acuzat direct Taiwanyul pentru convorbire, mai degraba decat pe miliardarul Donald Trump, cu o experienta limitata de politica externa.

Biroul pentru Taiwan de la Beijing a precizat ca discutia nu va schimba statutul insulei

China va pastra "neabatuta" pozitia sa de a se opune independentei Taiwanului, a aratat biroul intr-o declaratie publicata de agentia oficiala de stiri Xinhua.

"Presedinta Taiwanului m-a sunat astazi (n.r. vineri) pentru a ma felicita in legatura cu victoria din alegerile prezidentiale. Multumesc!", a scris miliardarul republican pe Twitter.

Un purtator de cuvant al administratiei prezidentiale taiwaneze a precizat ca cele doua parti au ajuns la un acord inainte de discutia telefonica propriu-zisa. De asemenea, echipa de tranzitie republicana a mentionat ca cei doi lideri au discutat despre relatiile economice, politice, si de securitate apropiate, care exista intre Taiwan si Statele Unite, scrie Agerpres.

China considera ca insula taiwaneza reprezinta o provincie renegata si nu recunoaste independenta Taipeiului. Insa, Washingtonul reprezinta cel mai important aliat politic si singurul furnizor de arme pentru insula nerecunoscuta, in ciuda lipsei de relatii diplomatice.

Taiwanul cere Chinei sa trateze cu calm convorbirea liderei taiwaneze cu presedintele ales al SUA

China ar trebui sa trateze cu calm convorbirea telefonica dintre presedintele ales al SUA Donald Trump si lidera taiwaneza Tsai Ing-wen, potrivit unei declaratii difuzate de Biroul taiwanez pentru relatiile cu China continentala, relateaza sambata Reuters.

"Cerem Chinei sa se confrunte cu noua situatie din regiunea Asia Pacific" si sa coopereze cu noi spre dezvoltarea unei relatii si crearea unui nou mod de cooperare in favoarea pacii, prosperitatii si stabilitatii in regiune, se arata in declaratie.

Convorbirea telefonica dintre lidera taiwaneza Tsai Ing-wen si presedintele ales al SUA Donald Trump este "o manevra a Taiwanului" care nu va submina consensul international privind "o singura China", a afirmat sambata ministrul de externe chinez, Wang Yi, relateaza AFP.

"Nu este decat o manevra scazuta a Taiwanului, aceasta nu poate schimba pur si simplu cadrul unei singure Chine, deja integrat de comunitatea internationala", a indicat ministrul chinez de externe , intervievat in cursul unui forum diplomatic de televiziunea din Hong Kong Phoenix TV.

"Nu cred ca acest apel telefonic va modifica politica unei 'singure Chine' pe care guvernul american a aplicat-o cu atentie de-a lungul anilor", a subliniat Wang Yi, citat de Phoenix TV.

"Principiul unei Chine unice este piatra de temelie a unei dezvoltari sanatoase a relatiilor diplomatice chino-americane si nu dorim ca ceva sa altereze sau sa dizolve acest fundament politic", a subliniat seful diplomatiei chineze.

Convorbirea telefonica de vineri intre Donald Trump si lidera taiwaneza Tsai Ing-wen marcheaza o ruptura spectaculoasa dupa 40 de ani de diplomatie americana.