Uniunea Europeana ar putea ocupa segmentele din comertul mondial care vor fi lasate libere de viitoarea Administratie a SUA, condusa de Donald Trump, afirma Cecilia Malmstrom, comisarul UE pentru Comert, relateaza Mediafax.

Cecilia Malmstrom, comisarul european desemnat la comertFoto: Parlamentul European

Donald Trump a castigat scrutinul prezidential din Statele Unite promitand politici protectioniste si semnaland retragerea din acorduri comerciale internationale, inclusiv din Tratatul comercial NAFTA, cu Mexic si Canada. Dupa victorie, Trump a anuntat ca va renunta la Acordul de parteneriat comercial transpacific (TPP), negociat de Administratia Barack Obama multi ani cu tari din sud-estul Asiei.

"Este posibil ca Statele Unite sa aiba o atitudine mai inchisa in urmatorii ani, cu mai putina disponibilitate de a negocia acorduri comerciale si cu un angajament mai redus pe scena internationala", a declarat Cecilia Malmstrom la congresul Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa (ALDE).

"Cred ca Uniunea Europeana are o posibilitate de a umple acest vid", a explicat comisarul UE pentru Comert.

"Putem arata ca zidurile, protectionismul nu sunt ceea ce are nevoie lumea acum. Putem arata ca frontierele deschise si comertul sunt compatibile cu dezvoltarea sustenabila si cu standardele inalte", a subliniat Malmstrom.

Statele Unite si Uniunea Europeana negociaza de cativa ani termenii Parteneriatului transatlantic pentru comert si investitii (TTIP). Acordul nu va putea fi semnat in timpul mandatului presedintelui Barack Obama.

"Semnalele pe care le primim arata ca Administratia Trump nu va fi chiar favorabila comertului..., ci va tinde mai degraba spre protectionism", a insistat Malmstrom, observand ca ideile evocate de noul presedinte al SUA ar putea insemna sfarsitul negocierilor cu UE pe tema TTIP si renegocierea acordului NAFTA, intre SUA-Canada-Mexic.