Donald Trump a anuntat joi numirea generalului in retragere James Mattis, 66 de ani, in functia de viitor sef al Pentagonului. Mattis, supranumit "Mad Dog", este o figura legendara in armata americana, reputat pentru calitatile sale militare si vorbirea libera, dar si pentru neincrederea fata de regimul iranian, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Generalul, foarte iubit in randul trupelor, a fost comandant in cele mai dificile campuri de lupta, precum Irak si Afganistan, misiuni care i-au atras supranumele de "Mad dog".

"Il vom numi pe 'Mad dog' Mattis secretar al Apararii", a anuntat joi Donald Trump, intr-un miting la Cincinnati, in Ohio, primul din turneul de multumire pe care l-a initiat. "Dar nu vom anunta inainte de luni, deci nu spuneti nimanui", a adaugat acesta.

"Mad dog este excelent, excelent. Este cel mai bun. Ei (ceilalti generali) spun ca este cel mai apropiat de generalul George Patton", a mentionat presedintele ales, referindu-se la fostul ofiter care s-a ilustrat in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Dar James Mattis este si un intelectual, supranumit "calugarul soldat", cunoscut pentru impresionanta sa biblioteca de peste 7.000 de carti.

Acest celibatar din nord-vestul SUA, nascut in 8 septembrie 1950, a comandat o brigada de Infanterie marina in timpul invaziei din Afganistan dupa 11 septembrie, inainte de a comanda Prima divizie a corpului de Infanterie marina la inceputul razboiului din Irak in 2003, si apoi in perioada teribilei lupte pentru recucerirea orasului rebel Fallujah, in 2004.

"Fiti politicosi, fiti profesionisti, dar fiti pregatiti sa ucideti pe oricine intalniti", le-a spus el soldatilor sai, inaintea acestei batalii, pentru a rezuma situatia periculoasa in care se aflau militarii americani care ocupau aceasta tara.

Generalul este cunoscut si pentru derapajele sale de limbaj, spre exemplu in 2005, cand a explicat ca este "amuzant sa te bati" sau cand a afirmat ca trebuie dat de pamant cu oamenii "care isi lovesc femeile timp de cinci ani pentru ca nu au purtat valul" islamic.

James Mattis a ocupat din 2007 pana in 2009 postul de comandant suprem al aliatilor in NATO.

In 2010, administratia Obama l-a numit in fruntea Centcom, comandamentul fortelor aliate din Orientul Mijlociu, care numara 150.000 de militari, dintre care 66.000 in Afganistan.

Dar Casa Alba nu a avut niciodata incredere in acest general, considerandu-l prea dispus spre o confruntare cu Iranul, in conditiile in care comunitatea internationala incerca sa negocieze un acord pentru a impiedica Teheranul sa obtina arma nucleara.

La inceputul lui 2013, l-a impins spre retragere, cu cateva luni inainte de plecarea sa prevazuta. Generalul a parasit armata. Dar, spre deosebire de generalul Michael Flynn, viitorul consilier pentru securitate nationala al lui Donald Trump, si el impins spre demisie de administratia Obama, a evitat afirmatiile incendiare impotriva Casei Albe si a ramas o voce foarte respectata la Washington.

In primavara lui 2016, unii republicani au incercat sa-l determine sa candideze independent la Casa Alba, pentru a bloca ascensiunea lui Donald Trump, dar a refuzat propunerea.

"Am fost lenti in identificarea amenintarilor emergente, nu am vrut sa ne prioritizam interesele si am trimis semnale derutante atat pentru dusmanii nostri, cat si pentru aliati", spunea el, intr-un editorial publicat in august in San Francisco Chronicle.

"Tara noastra trebuie sa-si intareasca de urgenta postura, sa faca front comun cu tarile care sunt pregatite sa ne ajute sa reparam si sa sustinem o ordine internationala care a servit bine SUA si aliatilor sai", scria acesta.

James Mattis este primul fost general care devine secretar al Apararii de la George Marshall, in 1950, sub Harry Truman.

El va avea nevoie de o autorizatie speciala din partea Congresului pentru a-si prelua functia.