Organizatia Natiunilor Unite (ONU) a prezentat joi, pentru prima oara, scuze haitienilor, pentru rolul sau in epidemia de holera care devasteaza tara, fara a-si recunoaste totusi responsabilitatea juridica, transmite AFP, citata de Agerpres.

"In numele Natiunilor Unite, vreau sa va spun foarte clar: ne cerem scuze poporului haitian", a declarat secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, succesiv in creola, franceza si engleza, in fata Adunarii Generale a ONU. "Pur si simplu, noi nu am facut suficient in ce priveste epidemia de holera si propagarea acesteia", a adaugat el. "Ne pare foarte rau pentru rolul nostru", a spus Ban Ki-moon.

Potrivit mai multor experti independenti, holera ar fi fost adusa in Haiti de Castile albastre nepaleze din cadrul Misiunii ONU, care au deversat reziduuri infectate intr-un rau, amintesc agentiile internationale de presa. Un grup independent de specialisti, numit chiar de ONU, a aratat ca sursa exacta a bolii nu a putut fi determinata.

In ciuda scuzelor prezentate joi, organizatia internationala isi mentine pozitia ca ea nu are o responsabilitate legala in aceasta problema. "Noi nu ne-am schimbat pozitia noastra juridica", a explicat presei secretarul general adjunct al ONU, Jan Eliasson. Ban a reiterat ca ONU avea o "responsabilitate morala sa actioneze". Acest caz, a recunoscut el, " a aruncat o umbra asupra relatiilor" intre ONU si Haiti si a "umbrit reputatia Castilor albastre".

El a prezentat in mod oficial Adunarii un plan de ajutorare a familiilor victimelor epidemiei si de lupta mai eficace impotriva maladiei. Aceasta a contaminat deja 800.000 de persoane, dintre care 9.000 au murit, din octombrie 2010. Pentru aceasta "noua abordare", ONU spera sa mobilizeze 400 de milioane de dolari, dar banii intarzie sa vina. Ban a lansat un apel urgent catre donatori sa finanteze aceste masuri. "Pe scara nevoilor umanitare mondiale, sumele necesare pentru eliminarea holerei in Haiti sunt reduse", a pledat el, adaugand ca aceasta misiune este "realista si realizabila".

De la declansarea epidemiei si a acuzatiilor contra Castilor albastre, Natiunile Unite au sustinut mereu imunitatea diplomatica acordata misiunilor sale. Aceasta a fost confirmata de tribunale americane, sesizate de avocatii victimelor care solicita compensatii de sute de milioane de dolari. A ridica imunitatea ar pune in pericol operatiunile de mentinere a pacii, a afirmat Jan Eliasson, refuzand sa "deschida portile". "Acestea sunt scuze autentice", a afirmat el, iar dl.Ban "a vrut sa le adreseze inainte de a-si termina mandatul", intr-o luna.