La multi ani, Romania! Programul paradei militare din Capitala: 3.000 de militari, avioane F-16, irlandezi cu kilturi si cimpoaie

de Carla Dinu     HotNews.ro
Joi, 1 decembrie 2016, 7:31 Actualitate | Internaţional

Ziua nationala a Romaniei
Foto: HotNews/Dan Popescu
Joi, 1 decembrie 2016 se implinesc 98 de ani de la Unirea Transilvaniei, Banatului, Crisanei si Maramuresului cu Romania. Manifestari cu ocazia Zilei Nationale vor fi oraganizate in toata tara.

La parada militara organizata in Piata Arcul de Triumf, vor participa peste 3.000 de militari si specialisti din Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Afacerilor Interne si Serviciul Roman de Informatii, cu peste 300 de mijloace tehnice, printre care si 50 de aeronave, inclusiv avioane F-16, dar si militari din mai multe tari aliate sau partenere, printre care, in premiera, irlandezi cu tobe si cimpoaie, care vor purta kiltul traditional, scrie news.ro.


 Printre noutatile paradei de anul acesta, se numara participarea avioanelor multirol F-16 Fighting Falcon, a motocicletelor enduro si ATV-urilor pentru fortele pentru operatii speciale si politia militara, precum si a unui detasament de studenti si medici militari rezidenti, anunta Ministerul Apararii Nationale.

Festivitatea de Ziua Nationala va incepe la ora 11.00, in Piata Arcului de Triumf, cand este programata sosirea presedintelui Klaus Iohannis. Va urma salutul Drapelului de Lupta, trecerea in revista a Garzii de Onoare si salutul garzii.

Soprana Carla Musat, solista a Ansamblului Artistic al Armatei si Muzicilor militare, va canta imnul national, acompaniata de orchestra reprezentativa a Ministerului Apararii Nationale, orchestra Brigazii 30 Garda Mihai Viteazul si a Brigazii 1 Mecanizata ¬Argedava¬, si de corul studentilor Academiei Tehnice Militare.

Defilarea militarilor va incepe dupa depunerea unei coroane de flori de catre presedintele Romaniei.

Primul detasament care va intra in Piata Arcului de Triumf este format din militari din cadrul Batalionului 2 Infanterie ¬Calugareni¬, echipati cu noua tinuta combat a fortelor terestre, care va intra in dotarea militarilor romani din 2017.

Si in acest an defileaza la parada militara nationala un detasament format din militari raniti in misiunile executate in afara granitelor, in teatrele de operatii din Balcanii de Vest, Irak si Afganistan. Din cadrul acestui detasament fac parte si militari raniti care vor participa la jocurile militare paralimpice Invictus Games 2017, ce se vor desfasura anul viitor in Canada, precizeaza MApN.

Detasamentul urmator programat sa defileze este format din militarii Comandamentului Diviziei Multinationale de Sud-Est a Aliantei Nord-Atlantice, constituit, in mare parte, din militari romani, dar si din militari ai altor state membre ale NATO, precum Albania, Bulgaria, Canada, Franta, Germania, Grecia, Marea Britanie, Polonia, Spania, Turcia si Statele Unite ale Americii.

Urmeaza detasamentele armatelor straine: Batalionul de garda al Germaniei, Batalionul Reprezentativ al Armatei Poloniei, Garda de Onoare a Republicii Moldova, patru militari ai Regimentul Lancieri di Montebello din Italia, Garda de Onoare a Slovaciei, militari din Spania, din Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord si puscasi marini si militari din cadrul Marinei Statelor Unite ale Americii.

In premiera, la parada de 1 Decembrie va participa Detasamentul  "Pipes and Drums¬ (Cimpoaie si Tobe) din cadrul Regimentului Regal Irlandez cu acelasi nume. Detasamentul este imaginea batalionului de rezerva al Regimentului, care continua traditiile irlandeze, inclusiv portul beretei specifice si al kiltului.

Dupa defilarea militarilor din tarile straine, va urma blocul de defilare al Fortelor Terestre, deschis de Detasamentul Batalionului 26 Infanterie "Neagoe Basarab¬, din Brigada 2 Infanterie "Rovine¬ si urmat de un detasament de parasutisti din Batalionul 495 Infanterie "Capitan Stefan Soverth", un detasament de vanatori de munte apartinand Batalionului 30 Vanatori de Munte ¬Dragoslavele¬ din Brigada 2 Vanatori de Munte "Sarmizegetusa¬, militari din Batalionul 280 Infanterie Mecanizata "Capitan Valter Maracineanu¬, militari din cadrul Batalionului 812 Infanterie "Bistrita¬, din Brigada 81 Mecanizata "General Grigore Balan¬, militarii Batalionului 96 Geniu.

Genistii sunt urmati de un detasament din Brigada de Informatii Militare ¬Maresal Alexandru Averescu¬.

In ordinea defilarii vor fi fortele pentru operatii speciale, componenta specializata a armatei. Blocul de parada va fi constituit din militari ai Brigazii 6 Operatii Speciale "Mihai Viteazul¬, urmati de militarii Batalionului 265 Politie Militara "Tudor Vladimirescu¬.

Politistilor militari le va urma blocul de parada al Fortele Aeriene Romane, format din doua detasamente apartinand Brigazii 1 Rachete Sol-Aer ¬General Nicolae Dascalescu¬.

Defilarea va continua cu blocul de parada al Fortelor Navale, alcatuit din trei detasamente, cu soldati profesionisti de la Scoala de Aplicatie a Fortelor Navale, militari din subordinea Comandamentului Flotei Maritime si infanteristi marini.

Vor urma detasamentul Comandamentului Logistic Intrunit si detasamentul Comandamentului Comunicatiilor si Informaticii.

Parada va continua cu defilarea institutiilor de invatamant militar: detasamentul Academiei Tehnice Militare, detasamentul Academiei Fortelor Terestre "Nicolae Balcescu¬ din Sibiu, detasamentul Academiei Fortelor Aeriene ¬Henri Coanda¬, din Brasov, detasamentul studentilor Academiei Navale "Mircea cel Batran¬ din Constanta, detasamentul Institutului medico-militar, format din studenti si ofiteri ai Institutului, precum si din medici rezidenti apartinand Spitalului Universitar de Urgenta Militar Central "Dr. Carol Davila¬ Bucuresti, detasamentul Scolii Militare de Maistri Militari si Subofiteri a Fortelor Terestre "Basarab I¬ din Pitesti, detasamentul Colegiului National Militar "Dimitrie Cantemir¬ din Breaza.

In continuare vor defila blocurile reprezentative ale Ministerului Afacerilor Interne si ale Serviciului Roman de Informatii, precum Garda de Onoare a Jandarmeriei Romane, un detasament de studenti ai Academiei de Politie "Alexandru Ioan Cuza¬, Detasamentul Actiuni Speciale din cadrul Brigazii Speciale de Interventie ¬Vlad Tepes¬.

Urmatorul va fi blocul de defilare al Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta.

Scoala de Agenti de Politie "Vasile Lascar¬ din Campina va defila cu un detasament de elevi, urmati de detasamentul Serviciului Roman de Informatii.

Defilarea terestra se va incheia cu doua detasamente care amintesc de traditiile militare ale poporului roman: un detasament al drapelelor de epoca, purtate de tineri militari ai Brigazii 30 Garda "Mihai Viteazul¬ si Asociatia Traditia Militara, grupul de reconstituire istorico-militara care reprezinta Romania la Uniunea Europeana.

Blocul de parada al tehnicii Ministerului Apararii Nationale va fi precedat de formatii de aeronave militare.

Dispozitivul de zbor va fi deschis de formatia de elicoptere IAR-330 Puma din dotarea Bazei 90 Transport Aerian, Bazei 86 Aeriene si Bazei 95 Aeriene.

Formatia de elicoptere IAR 330 Puma este incheiata de elicopterul IAR - 330 Puma Naval, din dotarea Grupului de Elicoptere al Fortelor Navale.

Va survola apoi Piata Arcului de Triumf formatia de elicoptere a  Ministerului Afacerilor Interne, compusa din trei aparate de tip MI-8 si MI 17 si trei aparate Eurocopter-135, apartinand Inspectoratului General de Aviatie.

Urmatoarea formatie de zbor este alcatuita din trei aeronave C-27J Spartan din dotarea Bazei 90 Transport Aerian. Parada continua cu o aeronava C-130 Hercules, urmata de sase avioane IAR-99 si IAR-99 Soim, din dotarea Scolii de Aplicatie pentru Fortele Aeriene si Bazei 95 Aeriene.

Urmeaza evolutia a doua formatii de zbor cu avioane MiG-21 LanceR de la Baza 86 Aeriene de la Borcea.

In premiera, la parada militara organizata cu ocazia Zilei Nationale, Fortele Aeriene Romane evolueaza cu avioanele F-16 Fighting Falcon, din cadrul Escadrilei 53 Vanatoare.

In Piata Arcului de Triumf isi va face apoi aparitia Blocul de parada al tehnicii militare.

Primul modul este format din opt vehicule URO Vamtac, blindate pentru operatii speciale. Al doilea bloc de parada este reprezentat de 10 transportoare de trupe Piranha.

Urmatoarea coloana care va trece prin fata tribunei oficiale este formata din 10 transportoare amfibii blindate B 33 Zimbru.

Parada continua cu defilarea masinii de lupta a infanteriei 84 M -"Jderul¬, autovehicul de lupta blindat, amfibiu, pe senile, care asigura transportul protejat al grupei de infanterie.

Masinile de lupta "Jderul¬ sunt urmate de tancurile TR 85 M 1 "Bizonul¬ si de GEPARD, un sistem de artilerie antiaeriana blindat, autonom, autopropulsat, cu mobilitate ridicata, care poate executa misiuni de lupta in orice conditii meteorologice, ziua si noaptea.

In cadrul paradei este prezentat si autovehiculul blindat Tehevac care asigura evacuarea tehnicii avariate din campul de lupta. Acesta are un motor de 400 de cai putere, dezvoltand o viteza maxima de 65 de kilometri pe ora.

Este prezentat, de asemenea, sistemul de artilerie LAROM, sistem interoperabil si cu performante la nivelul sistemelor similare aflate in dotarea celorlalte armate din tarile state membre ale NATO, potrivit MApN. Urmeaza complexul de rachete antiaeriene OSA-AKM, autopropulsat pe sasiu de transportor amfibiu blindat, utilizat in sprijinul operatiilor Fortelor Terestre.

La rand vine Detasamentul de tehnica din dotarea Fortelor pentru Operatii Speciale, format din vehiculele de lupta de tip Humvee.

Defilarea autovehiculelor Humvee se incheie cu prezentarea sistemului de aeronave fara echipaj uman la bord "Scan Eagle¬, care a intrat in dotarea Armatei Romane in 2013. Acesta poate zbura in orice conditii meteorologice, ziua si noaptea. Pana in prezent a efectuat peste 540 de misiuni de culegere de date in teatrul de operatii Afganistan, precizeaza reprezentantii MApN.

Parada continua cu prezentarea motocicletelor Enduro tip MT 230, care au intrat in dotarea Fortelor pentru Operatii Speciale in acest an.

Motocicletele sunt urmate de ATV-urile Rangers Polaris 6 x 6, folosite pentru actiuni de cautare, salvare, evacuare si cercetare.

La defilare mai participa autostatiile radio Harris, pe sasiu Chevrolet,  vehiculele aflate in dotarea genistilor si a Politiei Militare, precum si blocul de tehnica al Fortelor Aeriene, deschis de un detasament de radare TPS-79 R.

Urmeaza detasamentul de rachete sol-aer cu baza la sol Hawk si  detasamentul tehnicii din dotarea structurilor Comandamentului Comunicatiilor si Informaticii.

Blocul de defilare al Ministerului Afacerilor Interne va fi deschis de sase motociclete ale Politiei Romane, urmate de autospecialele Brigazii Autostrazi si Misiuni Speciale si de efective ale Serviciului pentru Interventii si Actiuni Speciale (SIAS).

Vor mai defila un autolaborator criminalistic si unitatea mobila de interventie in cazul dezastrelor Jeep Rangler Rubicon, cu ajutorul caruia politistii intervin pentru efectuarea cercetarii la fata locului, in teren greu accesibil.

Parada tehnicii auto a Jandarmeriei este deschisa de motocicletele BMW, urmate de automobilele Dacia Duster 4ᅢ4 si de autospecialele Volkswagen Transporter. Defileaza, de asemenea, mai multe vehicule, inclusiv blindate, precum si o autospeciala cu apa, destinata gestionarii misiunilor de ordine si siguranta publica.

Parada Politiei de Frontiera Romane debuteaza cu trei autospeciale operative "Volkswagen Passat Variant¬, destinate misiunilor de supraveghere a frontierei, urmate de autospecialele de teren Iveco Massif si autospecialele de supraveghere cu termoviziune Artemis Land Rover.

Defilarea continua cu tehnica de interventie a Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, din care fac parte cele mai performante autospeciale de interventie utilizate la stingerea incendiilor, pentru salvarea de la inaltime, accidente rutiere, la dezastre si alte situatii care pun in pericol viata semenilor si bunurile acestora, precizeaza MApN.

La Arcul de Triumf vor defila si doua dispozitive apartinand Serviciului Roman de Informatii. Momentul va fi urmat de defilarea Cavaleriei Jandarmeriei Romane.

Finalul paradei apartine Brigazii 30 Garda "Mihai Viteazul¬ si muzicilor militare reunite ale Garnizoanei Bucuresti.


Citeste mai multe despre   Material sustinut de Julius Meinl

Lori din Onești. “Ador” la Ploiești. Reportaj din culisele concertului Loredanei Groza

Care-i ideea? Ce se întâmplă cu artistul, nu orice artist, adevărat. Cum este Loredana Groza înaintea unui spectacol. Cum stăpânește necunoscutele? Inspirația pentru un nou concert în rutina unui turneu lung. Ore furate de somn, mereu cu valiza făcută. Vocea? Răcise. Și abia începuse “Ador”. Instalațiile video? Erau blocate între Constanța și Ploiești. Drumul era plin de răul vremii. Reportaj din turneul Ador, 11-25 martie 2018. Mâine veți citi un interviu cu Loredana Groza, luat în condiții de turneu.


6547 vizualizari

 • -7 (15 voturi)    
  Niște scoțieni nu găseam si noi (Joi, 1 decembrie 2016, 8:12)

  Captain Obvious [utilizator]

  Așa săraci suntem?
 • -4 (14 voturi)    
  Irlandezi cu kilturi si cimpoaie ? (Joi, 1 decembrie 2016, 8:34)

  Sparafucile [utilizator]

  E foarte bine ca vin dar inseamna ca sunt deghizati in scotieni .
  • +3 (3 voturi)    
   Gresit (Joi, 1 decembrie 2016, 10:00)

   galeo [utilizator] i-a raspuns lui Sparafucile

   Chiltul si cimpoaiele e un obicei celtic si nu doar scotian....
 • +15 (15 voturi)    
  Romania (Joi, 1 decembrie 2016, 9:07)

  Kepler [utilizator]

  este pe harta europeana din 1859 (efectiv din 1866 si 1881 ca monarhie) in urma infringerii rusilor in razboiul ... Crimeii din 1856. A fost gindita ca un stat tampon impotriva rusilor, avind in vedere si problema Basarabiei.. Numai ca francezii si englezii au cerut aproximativ mai putin de trei judete din sudul Basarabiei in 1856-1859. si a fost usor pt rusi sa schimbe cele circa 3 judete cu Dobrogea in 1877-1878 intr-un razboi in care englezii si francezii au fost doar spectatori. Transilvania (cu Banatul, Crisana si Maramuresul) a fost o mare realizare a romanilor, in 1918-1919 care a consfintit Romania ca teritoriu european. Basarabia in sec. XX1 se numeste R. Moldova si nu este inca teritoriu european. Exista doar speranta ca intr-o buna zi va fi.

  Acea Zi, in care R. Moldova si Romania se vor uni din nou va trebui declarata cel putin ca Ziua Reunificarii. Asadar, in viitor, Romania ar trebui sa aiba trei zile importante (24 ianuarie, Ziua Unirii, datorata romanilor, 1 decembrie, Ziua Marii Uniri datorata romanilor si in plus Ziua Reunificarii, evident datorata romanilor, cea care va veni in curind.
  • +2 (6 voturi)    
   harta asa cum e este acum (Joi, 1 decembrie 2016, 11:45)

   mnicku [utilizator] i-a raspuns lui Kepler

   se datoreaza si lui Alexandru Vaida-Voevod cel care a negociat la tratativele ww2 frontiera cu ungaria sa fie cea de astazi pt ca solicitarilor maghiarilor doreau ca frontiera sa fie cu 50 km in interiorul granitelor RO actuale, practic Romania pierzind Oradea, Carei, Satu Mare ..etc

   asta in timp ce regisoul mihai statea la palat neputincios ... no comment

   La Multi Ani RO .
 • +2 (2 voturi)    
  din Cehia (Joi, 1 decembrie 2016, 9:57)

  stuparul [utilizator]

  La Multi Ani Romania.
 • +4 (8 voturi)    
  Of, soborul de preoți... (Joi, 1 decembrie 2016, 10:20)

  Furnicuta [utilizator]

  Nu se poate face nimic fără sobor de preoți? Ce naiba, am ajuns un stat fundamentalist? Cu ce impresionează soborul de preoți ortodocși pe cei care sunt de altă religie? Mai ales dacă aceștia nu sunt creștini (evrei, musulmani șamd).
  • -2 (6 voturi)    
   Romania Ortodoxa! (Joi, 1 decembrie 2016, 12:24)

   stani [utilizator] i-a raspuns lui Furnicuta

   Intr-o tara cu o populatie majoritara crestin ortodoxa, un neica nimeni se intreaba pe un site anti-BOR, ce cauta preotii la un astfel de eveniment... No comment.
   • 0 (0 voturi)    
    E noua generatie globalizare (Joi, 1 decembrie 2016, 18:24)

    Snitzelvienez [utilizator] i-a raspuns lui stani

    Cand ramane somera asa zisa furnicuta atunci isi schimba opinia cu 180 grade ori daca e un parazit isi va cauta alta tara
 • -3 (5 voturi)    
  la multi ani (Joi, 1 decembrie 2016, 10:47)

  banatul e fruncea [utilizator]

  Asta nu e text de Tokes ci Rezolutia de la Alba Iulia: "Deplină libertate națională pentru toate popoarele conlocuitoare. Fiecare popor se va instrui, administra și judeca în limba sa proprie prin indivizi din sânul său și fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare și la guvernarea țării în proporție cu numărul indivizilor ce-l alcătuiesc."
  Frati Romani, la multi ani, si va reamintim inca odata de promisiunea data in 1918. Inca asteptam sa va tineti de cuvant! Nemtii au plecat/au fost vanduti, celelalte minoritati s-au romanizat, mai sunt 1 milion de maghiari. Sa nu credeti ca o sa fiti mai bogati sau mai fericiti daca scapati si de ei.
  • +8 (10 voturi)    
   "Frate" (Joi, 1 decembrie 2016, 12:13)

   mitg [utilizator] i-a raspuns lui banatul e fruncea

   De la un "banatean" la altul, iti comunic urmatoarele:
   a) toate minoritatile nationale sunt reprezentate in parlament; 18 locuri sunt rezervate minoritatilor de genul minoritatii bulgare, italiene, etc, iar UDRM este ditamai caracatita
   b) fiecare judecatorie are traducatori si interpreti autorizati de limba maghiara, ucraineana, rusa etc pe rol. Uzul este gratuit pentru oricine vrea sa se judece in limba sa.

   Care ti-e problema? De ce dezinformezi si scrii tampenii?
 • -9 (9 voturi)    
  trist (Joi, 1 decembrie 2016, 11:20)

  Mazeta [utilizator]

  Românii sunt tot mai dezbinați de la an. Nu mai respectă personalitățile și instituțiile statului. Nici măcar de Ziua lui Iohannis nu sunt uniți..
  • +1 (1 vot)    
   Respect DNA/SRI (Joi, 1 decembrie 2016, 13:45)

   Snitzelvienez [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Respect Johannis
  • 0 (0 voturi)    
   .lumea e rea... (Joi, 1 decembrie 2016, 22:48)

   king david hotel [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   dar dupa un Nastase 4 case e cam greu de inghitit un Johannis 6 case.
   Si totusi, unora le place....
 • +3 (3 voturi)    
  La multi ani Romania! (Joi, 1 decembrie 2016, 11:23)

  dum_i [utilizator]

  La multi ani Romania!


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri