Avioanele coalitiei impotriva gruparii Stat Islamic (SI) au bombardat patru din cele cinci poduri peste fluviul Tigru la Mosul, pentru a reduce contraatacurile jihadistilor asupra fortelor irakiene care incearca sa elibereze orasul, a informat marti un responsabil militar, citat de AFP, scrie Agerpres.

Loviturile sunt destinate "sa scoata din uz", si nu "sa distruga" podurile, a anuntat generalul britanic Rupert Jones, adjunctul sefului fortelor coalitiei, intr-o videoconferinta organizata de la Bagdad.

Aceste atacuri au ca scop in special sa ii impiedice pe jihadistii retrasi la vest de Tigru sa transporte camioane cu bombe pe malul celalalt al fluviului, unde au loc lupte, a explicat el.

Conduse de kamikaze, aceste dispozitive fac ravagii printre fortele irakiene.

Coalitia si fortele irakiene sapa gropi de mari dimensiuni in unele drumuri pentru a impiedica sa circule masinile pline cu explozivi, a adaugat generalul Rupert Jones.

Aceasta tactica pare sa dea rezultate, pentru ca "numarul camioanelor bomba utilizate de inamic s-a redus", a declarat el.

Responsabilul militar a apreciat ca asaltul asupra orasului Mosul, care a intrat in saptamana a saptea, avanseaza "in general cum a fost prevazut".

"Impresia mea este ca dusmanul incepe sa intampine dificultati", a estimat el, invitand totodata la "rabdare".

Coalitia se asteapta ca, "in saptamanile ce vor urma, luptele inversunate sa continue", a spus generalul britanic.

Fortele irakiene progreseaza lent spre Tigru, dar SI opune o rezistenta apriga si continua sa puna la cale atacuri impotriva cartierelor pe care le-a pierdut.

Fortele de elita ale trupelor antiteroriste au cucerit aproape jumatate din cartierele din estul orasului Mosul, al doilea ca marime din Irak.