Comisia Europeana (CE) a prezentat miercuri un "plan de actiune" menit sa stimuleze cercetarea in domeniul apararii si folosirea in comun a echipamentelor militare ale statelor Uniunii Europene, transmite AFP, citata de Agerpres.

Uniunea EuropeanaFoto: AGERPRES

Principala masura a planului o constituie crearea "unui fond european pentru aparare", care va avea doua componente. Prima are in vedere finantarea unor programe de cercetare si dezvoltare a tehnologiilor militare, iar cea de-a doua va lua forma unui instrument financiar care va permite statelor membre sa achizitioneze in comun echipamente militare, cum ar fi drone sau elicoptere.

"Lipsa cooperarii intre statele membre in domeniul securitatii si apararii are un cost anual cuprins intre 25 si 100 de miliarde de euro", precizeaza executivul comunitar in comunicatul ce prezinta aceasta initiativa.

Pentru cercetarea in sectorul militar, CE intentioneaza sa mobilizeze circa 90 de milioane de euro pe an pana in anul 2020, dorinta executivului comunitar fiind ca ulterior sa se ajunga la 500 de milioane de euro pe an.

Cat despre fondul consacrat achizitiilor comune de tehnica militara, executivul comunitar il estimeaza la aproximativ 5 miliarde de euro pe an.

Acest plan, care va fi supus aprobarii Consiliului European din 15-16 decembrie, vine in completarea foii de parcurs adoptate de statele UE pe 14 noiembrie si care prevede masuri menite sa faciliteze desfasurarea de trupe si imbunatatirea activitatii structurilor de comanda a misiunilor UE prin crearea unei "structuri permanente".

Planul de actiune prezentat miercuri de CE este vazut si ca o reactie la pozitia presedintelui ales al SUA, Donald Trump, care a cerut partenerilor europeni din NATO sa-si sporeasca bugetele militare si sa nu se mai bazeze doar pe protectia oferita de trupele americane.

Franta si Germania spun ca a folosi resursele in comun ar putea sa fie singura cale de a apune la punct o forta militara adecvata. Oficialii UE au indicat fuzionarea companiilor care produc sisteme antiracheta din Franta, Italia si Marea Britanie in 2001 pentru a crea MBDA, singurul grup european capabil sa proiecteze si sa produca sisteme la nivel international.

Risipa reprezinta o alta problema, mai ales ca guvernele europene prefera companiile nationale care fabrica armament. Conform datelor UE, blocul are 19 tipuri de blindate pentru infanterie, in comparatie cu SUA care detin doar un singur tip.