Administratia Vladimir Putin a anuntat miercuri ca asteapta explicatii din partea Turciei dupa ce presedintele Recep Tayyip Erdogan a afirmat ca operatiunile turce in Siria au rolul inlaturarii regimului Bashar al-Assad, relateaza site-ul israelian YnetNews.com, citat de Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Intr-un discurs rostit marti, Recep Tayyip Erdogan a condamnat "esecul" Natiunilor Unite in Siria si a dezvaluit rolul trupelor turce trimise pe teritoriul sirian. "Am intervenit in Siria pentru a face dreptate. Suntem in Siria pentru a pune capat regimului presedintelui crud Bashar al-Assad, care extinde terorismul de stat", a afirmat Erdogan.

Kremlinul a solicitat explicatii din partea Turciei. "Anuntul este o noutate pentru noi", a reactionat Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al Presedintiei Rusiei.

"Este o afirmatie foarte grava, diferita de precedentele. Speram ca partenerii turci ne vor oferi explicatii", a adaugat Peskov.

Turcia sustine grupuri insurgente din Siria si a trimis trupe in nordul acestei tari pentru a lupta impotriva militiilor kurde si a organizatiei teroriste Stat Islamic.

Siria se confrunta, incepand din martie 2011, cu revolte reprimate violent si cu un conflict militar intre serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, fortele opozitiei si grupuri teroriste, inclusiv organizatia sunnita Stat Islamic (Stat Islamic in Irak si Siria / Stat Islamic in Irak si Levant). Bilantul conflictului depaseste 270.000 de morti.