Senatul columbian a aprobat noul acord de pace dintre guvern si gherilele marxiste FARC semnat saptamana trecuta, informeaza AFP, citat de Agerpres.

Acordul, care ar putea pune capat unui razboi de jumatate de secol intre gherilele marxiste si guvernul de la Bogota, urmeaza sa fie discutat pana la sfarsitul saptamanii si de Camera Deputatilor.

Pactul semnat la 24 noiembrie de catre presedintele columbian Jose Manuel Santos si seful gherilelor FARC Rodrigo Lodono, prevede dezarmarea gherilelor si transformarea lor intr-un partid politic. Este al doilea acord de pace semnat in Columbia, dupa ce primul a fost respins de opozitia columbiana condusa de fostul presedinte conservator Alvaro Uribe.

Uribe, al carui tata a fost ucisa de luptatori ai FARC, considera ca acordul de pace trebuie aprobat prin referendum pentru ca toate victimele razboiului sa fie consultate. Mai mult, este impotriva amnistiei totale pentru luptatorii FARC care au fost acuzati de crime si impotriva participarii lor la viata politica.

Conflictul, cel mai vechi din America Latina, a lasat in urma 260.000 de morti, 45.000 de disparuti si 6,8 milioane de refugiati.