Un atac cibernetic care a afectat aproximativ 1 milion de routere folosite pentru accesarea serviciilor de internet ale Deutsche Telekom a facut parte dintr-o campanie care are drept tinte echipamentele conectate la internet din intreaga lume, a anuntat marti guvernul german, potrivit Agerpres.

Dezvaluirea a fost facuta de Oficiul German pentru Securitatea Informatiilor (BSI), ai carui experti avertizeaza ca numarul atacurilor cibernetice a crescut si ca ele se concentreaza pe intreruperea conexiunii la internet prin exploatarea unor vulnerabilitati comune ale unor echipamente precum routerele, camerele video sau alte dispozitive conectate la internet.

Cercetatorii din domeniul securitatii cibernetice au afirmat ca afectate au fost mai multe tari, precum Brazilia, Marea Britanie sau Irlanda, pentru ca a fost folosita o tehnica similara cu cea din 21 octombrie, cand milioane de utilizatori in SUA si Europa nu au mai putut accesa siteuri precum PayPal, Twitter sau Spotify.

Expertii BSI au mai spus ca odata cu atacul asupra clientilor Deutsche Telekom au fost atacate si institutii guvernamentale, insa incercarile au fost respinse.

Atacurile au fost lansate cu un program numit Mirai care cauta echipamente vulnerabile conectate la internet si pe care le transforma in "boti" controlati de la distanta care participa la atacuri pe scara larga menite sa impiedice accesarea unor siteuri sau retele.

Expertii in securitate spun ca problemele i-au afectat pe clientii Deutsche Telekom care foloseau trei tipuri de routere fabricate de firma Arcadyan Technology din Taiwan.

Gasirea unui vinovat in astfel de situatii este foarte dificila pentru ca programul Mirai este disponibil pe internet si este usor de folosit, ceea ce inseamna ca si hackerii incepatori ar putea organiza atacuri.