Aproximativ 171.000 de persoane au sosit in Italia cu ajutorul ambarcatiunilor de la inceputul anului 2016 si pana in prezent, stabilindu-se un nou record al solicitantilor de azil care au venit din nordul Africii in Italia, conform unor statistici ale ONU, citate de ziarul The Guardian si Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Recordul anterior fusese de 170.000 de solicitari de azil, in anul 2014, potrivit unor statistici efectuate de Inaltul Comisariat pentru Refugiati al Natiunilor Unite (UNHCR) si Guvernul italian.

Fluxul migratiei din estul Marii Mediterane, din Turcia si Grecia, s-a redus semnificativ in urma unui acord privind limitarea migratiei intre UE si Turcia, precum si din cauza inchiderii coridorului folosit de imigranti pentru a ajunge din Grecia in Germania.

Strategia de intimidare a Blocului european a esuat in privinta reducerii migratiei din Libia in Italia, ruta italiana devenind inca o data poarta principala a migratiei in Europa.

Marina europeana, inclusiv cea a Marii Britanii, s-a concentrat asupra unui raspuns in stil militar, trimitand fregate pentru a aresta contrabandistii ce traficheaza imigranti in apele internationale.

Razboiul civil din Libia a destabilizat agentiile de securitate ale statului libian, unele dintre acestea fiind chiar implicate in traficul de persoane, lasand Guvernele europene fara un partener viabil in lupta lor impotriva imigratiei.