FBI a calculat ca vanzarea de arme in Statele Unite a atins un nou record in ziua de reduceri cunoscuta sub numele de "vinerea neagra", numarul verificarilor de cazier judiciar, prelucrate de agentia federala, crescand cu 0,2%, transmite EFE, citata de Agerpres.

Un purtator de cuvant al FBI, Stephen Fischer, a indicat pentru agentia EFE ca agentii federali au evaluat antecedentele penale ale posibililor cumparatori in 185.713 cazuri, ceea ce transforma ziua de Black Friday din acest an in ziua cu cea mai mare vanzare de pusti, carabine si pistoale din ultimele decenii in SUA.

Cifra din 2016 o depaseste pe cea de anul anterior, cand 185.345 de persoane au profitat de reducerile de preturi din aceasta zi pentru a cumpara arme de foc in loc de jucarii si cadouri de Craciun.

Atat in 2015, cat si in 2016 a fost depasit recordul vanzarilor de arme din 21 decembrie 2012, cand au fost verificate cazierele judiciare a 177.170 persoane.

Tendinta cumpararii masive de arme s-a mentinut in acest an, in ciuda faptului ca vanzarea de pusti si pistoale a scazut de cand alegerile prezidentiale au fost castigate de Donald Trump, un sustinator al dreptului americanilor de a detine si purta arme, sprijinit de puternicul grup de lobby National Rifle Association.

Inainte de alegerile din 8 noiembrie, a crescut numarul achizitiilor de pistoale si pusti de teama ca, in eventualitatea ca Hillary Clinton va castiga alegerile, candidata democrata va restrange dreptul de a purta arme, consfintit in al doilea amendament al Constitutiei SUA.