Cel mai mare supermarket din Germania a fost fortat sa nege ca reclama sa de Craciun ar contine insemne ascunse pro-naziste, scrie Unilad, citat de Mediafax.

Potrivit Gandul, in reclama apar doua placute de inmatriculare care sunt suspectate ca ar contine coduri neo-naziste de recunoastere. Un Volvo prezent la secunda 34 are numarul de inmatriculare UM SS 420.

SS este prescurtarea de la Schutzstaffel, organizatia militara din perioada nazista, iar 420 este un cod cunoscut in cercurile de extrema dreapta din SUA drept abrevierea zilei de nastere a lui Hitler, 20 aprilie.

O alta masina prezenta in clip are numarul de inmatriculare SO LL 3849. Numarul 84 este recunoscut de altfel ca abreviere pentru a opta si a patra litera a alfabetului, H si D, ceea ce semnifica salutul "Heil Deutschland" ("Traiasca Germania"), scrie The Guardian.

In acelasi mod, numarul 39 reprezinta literele C si I - simbol al identitatii crestine si al antisemitismului.

Sabine Bamberger-Stemmann, directorul Agentiei de Educatie Civica din Gamburg sustine ca simbolurile naziste din reclama au fost plasate acolo in mod deliberat, adaugand ca nu e plauzibila ipoteza conform careia aceste simboluri sa fi fost puse acolo din greseala.

"84 reprezinta in mod clar "Heil Deutschland", iar 420 este abrevierea stabilita pentru ziua de nastere a lui Hitler", a mai spus ea.

Supermarketul a declarat insa ca numerele de inmatriculare nu contineau semne naziste si ca de fapt SS MU, primul numar de inmatriculare, reprezinta cuvantul MUSS - "trebuie" in limba germana, indemnand cumparatorii sa cumpere de la Edeka de Craciun.

"Regretam faptul ca am creat o impresie gresita. Acest lucru nu a fost in intentia noastra", au declarat reprezentantii magazinului intr-un comunicat oficial.