Premierul canadian Justin Trudeau a fost criticat si luat in deradere dupa laudele aduse defunctului lider cubanez Fidel Castro, scrieThe Guardian. Dupa moartea lui Castro, Trudeau, al carui tata a avut o relatie stransa cu revolutionarul cubanez a transmis un comunicat in care deplange pierderea unui „lider remarcabil”.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Domnul Castro a realizat imbunatatiri semnificative ale educatiei si sanatatii din natiunea sa insulara. Desi o figura controversata, atat suporterii cat si detractorii domnului Castro recunosc enorma sa dedicare si dragostea pentru poporul cubanez care a avut o adanca si durabila afectiune pentru ‘el Comandante’”, a transmis premierul canadian.

Aprecierile lui Trudeau au fost mai pozitive decat ale majoritatii liderilor occidentali, care fie au condamnat incalcarile drepturilor omului, fie au ocolit cu grija subiectul.

Premierul canadian insa si-a amintit cu caldura de prietenia tatalui sau ca Castro si de propria sa intalnire cu cei trei fii ai lui Castro si cu fratele lui Raul – actualul presedinte al Cubei – din timpul unei vizite pe insula ce a avut loc luna aceasta.

El a spus ca liderul cubanez a fost o persoana extraordinara si „un orator si revolutionar legendar”.

Fidel Castro a fost in anul 2000 purtator de sicriu onorific la inmormantarea tatului lui Trudeau, fostul premier Pierre Trudeau. In 1976, Trudeau senior a fost primul lider NATO care a vizitat Cuba, la un moment dat strigand „Viva Castro!”

Declaratia lui Trudeau a fost primita cu mirare si deriziune de unii americani, inclusiv de senatorul SUA Marco Rubio, de origine cubaneza, fost contracandidat al lui Donald Trump in alegerile primare.

„Este o declaratie reala sau o parodie? Pentru ca daca este reala, din partea premierului Canadei este rusinoasa si stanjenitoare”, a scris Rubio pe Twitter.

Declaratia lui Trudeau a dus la aparitia pe retelele de socializare a hashtag-ului ž#TrudeauEulogies in care utilizatorii au imitat tonul optimist si lipsa de criticism fata de Castro a lui Trudeau.

Ironii pe Twitter la adresa declaratiei lui Trudeau:

„Desi controversat, Darth Vader a atins inalte culmi ale constructiei spatiale si a jucat un rol formator in viata fiului sau”, a scris @markusoff.

„Cu programul sau inovator de regenerare urbana, Pol Pot a luat in piept cu curaj provocarile presante ale suprapopularii”. @KurtSchlichter

„Desi o figura controversata, Fidel a iubit natura. I-a placut sa hraneasca rechinii dintre Cuba si Miami” @shainaluck

„Astazi ne ii spunem din inima la revedere lui Adolph Eichmann – un adevarat barbat obedient, intotdeauna executand ordinele”. @JenBieman

„Sunt plin de jale dupa pierderea lui Sauron si a viziunii sale pentru un Pamant de Mijloc unit si pentru dreptate sociala pentru toti orcii” @ncpack2010

„Columbia il plange pe directorul pharma Pablo Escobar, un campion al educatiei publice si al accesului la sanatate universal, mort la 44 de ani”. @johncardillo