Sute de mii de persoane s-au adunat sambata in centrul Seulului pentru a cincea saptamana de proteste impotriva presedintei Park geun-hye in cea mai lunga serie de demonstratii din tara de la miscare pentru democratizarea Coreii de Sud din 1987, transmite Reuters.

Manifestatie in Seul contra presedintei ParkFoto: Ruptly TV

Presedintia lui Park este zguduita de acuzatii ca o prietena apropiata s-a folosit de relatia cu ea pentru a interveni in afacerile statului si a exercitat o influenta ilegitima.

Procurorii care investigheaza cazul au pus-o sub acuzare pe prietena ei, Choi Soon-sil si cauta sa o interogheze pe presedinta in privinta rolului ei in scandal.

Organizatorii au spus ca 800.000 de oameni s-au adunat la incaputul serii de sambata si ca se asteapta ca pana la sfarsitul serii sa vina in total 1,5 milioane de protestatari. Politia a refuzat sa ofere o estimare a numarului celor prezenti, dar a precizat ca 25.000 de politisti au fost alocati pentru supravegherea protestului.

Protestele ajunse in cea de-a cincea saptamana au ramas unele linistite, marcate de mase enorme de oameni cu lumanari aprinse in care activisti si formatii rock se adreseaza diverselor mase de studenti, lucratori si tinere familii.

Anterior, sambata, un grup mare de protestatari a efectuat un mars pana la 200 de metri de palatul prezidential, dar un tribunal a hotarat ca acestia nu pot ramane acolo dupa lasarea noptii.