Dictatorul Fidel Castro, a murit vineri seara, la Havana, la varsta de 90 de ani, a anuntat fratele sau, caruia i-a predat puterea in 2006, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Comandantul sef al Revolutiei cubaneze a murit in aceasta seara la ora 22,29" (03,29 GMT sambata), a anuntat Raul Castro, care a citit o declaratie la televiziunea nationala, care a incheiat cu celebrele cuvinte "Hasta la victoria, siempre!".

"Liderul maxim", care a controlat cu o mana de fier insula dupa revolutia din 1959 si a sfidat superputerea americana timp de peste o jumatate de secol, i-a cedat puterea fratelui sau Raul incepand din 2006, dupa o hemoragie intestinala. Castro si regimul sau au dus tara intr-o criza economica profunda, iar mii de cubanezi au murit ca urmare a represiunilor regimului comunist.

In aprilie 2011 a renuntat la ultima sa functie oficiala, cedand postul de prim secretar al Partidului comunist din Cuba (PCC) fratelui sau, numarul doi in partid de la infiintarea sa, in 1965.

Fiul unui mare proprietar de terenuri de origine spaniola, Fidel Castro si-a surprins pana si propriii sai partizani orietandu-se spre Moscova la putin timp dupa ce a cucerit puterea, in ianuarie 1959.

A sfidat 11 presedinti americani si a supravietuit unui numar interminabil de comploturi pentru a-l asasina (un record de 638, potrivit Guinness Book) precum si unei tentative esuate de debarcare a exilatilor cubanezi sustinut de CIA in golful Porcilor, in aprilie 1961.

John F. Kennedy va impune, in februarie 1962, un embargou comercial si financiar. In continuare in vigoare, acesta afecteaza puternic economia tarii, in ciuda unei serii de relaxari consimtite de administratia Barack Obama.

In octombrie 1962, criza rachetelor, provocata de instalarea de rachete nucleare rusesti in Cuba, a provocat o inlantuire de evenimente care au pus intreaga lume sub spectrul razboiului atomic. Washingtonul a decis atunci o blocada navala a insulei iar Moscova a sfarsit prin a-si retrage rachetele in schimbul promisiunii americane de a nu invada insula.

Tovaras de arme cu argentinianul Ernesto "Che" Guevara, liderul cubanez a fost un campion al exportului de revolutii marxiste in America Latina, dar si in Africa, in special in Angola, unde trupele cubaneze au fost angajate timp de 15 ani.

Aceasta revolutie starneste inca de atunci o fascinatie la nivel mondial iar regimul se lauda cu faptul ca a eradicat analfabetismul si a creat un sistem de sanatate eficient si accesibil celor 11 milioane de locuitori ai insulei. O performanta rara pentru o tara saraca din America Latina.

Dar caderea URSS in 1991, principalul finantator al insulei, aduce o lovitura teribila economiei cubaneze: populatia se confrunta cu lipsuri enorme, iar Fidel Castro proclama o "perioada speciala in timp de pace" si multi prezic sfarsitul lungului sau regim.

Maestru al supravietuirii politice, gaseste insa o noua mana cu turismul dar in special prin noii sai aliati din China si Venezuela lui Hugo Chavez, prezentat de Fidel Castro drept "fiul sau spiritual".

El Lidero maximo si-a tinut intotdeauna secreta viata sa privata. Sotia sa, Dalia Soto del Valle, cu care forma un cuplu din anii 1960 si caruia i-a daruit 5 copii, ar urma sa asiste la funeraliile sale celui care a mai avut cel putin alti trei copii - dintre care o fata care traieste la Miami - cu trei alte femei.