Guvernul scotian a publicat vineri argumente legale pe care le va folosi pentru a incerca sa convinga instanta supreme a Marii Britanii ca Parlamentul scotian trebuie sa isi dea acordul inainte ca premierul Theresa May sa poata declansa Brexit, relateaza Reuters, citata de News.ro.

Documentul de 58 de pagini afirma, printre altele, ca orice vot in Parlamentul britanic va afecta aranjamentele actuale de descentralizare a Scotiei si necesita, in aceste conditii, un vot separate in legislativul de la Edinburgh.

"Un proiect de lege prezentat Parlamentului britanic pentru retragerea Marii din UE ar implica o conventie constitutionala potrivit careia Parlamentul (de la Londra - n.r.) nu legifereaza normal in privinta chestiunilor descentralizate fara consimtamantul Parlamentului scotian", se arata in document.

Inalta Curte a decis la inceputul acestei luni ca Guvernul trebuie sa ceara aprobarea Parlamentului britanic inainte de a declansa procesul legal de iesire din UE. Guvernul a contestat sentinta la Curtea Suprema.

Guvernul scotian vrea sa se implice, la randul sau, in procesul ce va incepe in decembrie, ceea creste riscul pentru amanarea Brexit si pentru izbucnirea unei crize constitutionale.

Majoritatea scotienilor au votat sa ramana in UE, spre deosebire de majoritatea englezilor si locuitorilor Tarii Garilor. La nivel national, rezultatul referendumului din iunie a fost in favoarea iesirii din blocul comunitar.

Un vot in Parlamentul scotian nu ar avea, probabil, caracter obligatoriu pentru Guvernul lui May, dar ignorarea sa ar incalca traditia si precedentele si ar putea reprezenta o problem constitutionala si politica grava pentru liderul britanic.