Fostul presedinte ucrainean Viktor Ianukovici, destituit in februarie 2014 dupa revoltele pro-occidentale Maidan, a dat asigurari ca singura sa greseala a fost ca "nu a chemat armata si introdus legea martiala" pentru a pune capat protestelor, relateaza News.ro citand AFP.

Viktor IanukoviciFoto: Agerpres

"Principala mea greseala: nu am putut, nu am gasit forta de a semna decretul pentru chemarea armatei si introducerea legii martiale", a declarat el intr-o conferinta de presa la Rostov-pe-Don, in sudul Rusiei.

"Aceasta ar fi fost singura cale de a opri radicalii, dar nu am putut sa ma resemnez cu baia de sange", a adaugat Ianukovici.

Audierea fostului presedinte ucrainean Viktor Ianukovici a fost suspendata la scurt timp dupa ce a inceput, pentru ca un grup de manifestanti i-a impiedicat pe politistii acuzati de uciderea de manifestanti, la ordinul fostului lider la Kiev, sa ajunga la tribunal.

"Sunt indignat de ceea ce s-a intamplat. Exista o singura intrebare - 'Cine are de castigat din aceasta?'. Astazi am aflat ca radicalii din Sectorul Dreapta urmeaza din nou principiile Maidan si actioneaza in afara legii ucrainene. Si fac acest lucru cu aprobarea autoritatilor", a spus Ianukovici, audiat online, de la Rostov-pe-Don, unde se afla in exil.

Fostul presedinte Viktor Ianukovici a fost interogat vineri ca martor de un tribunal ucrainean care judeca cinci ofiteri de politie acuzati de uciderea manifestantilor in cursul protestelor de la Kiev in urma carora fostul sef al statului a fugit din tara, in 2013.

Ianukovici traieste in Rusia dupa ce a fugit de la Kiev, in ultimele zile ale revoltelor, in urma carora a fost adus la putere un Guvern pro-european si care au dat startul evenimentelor ce au dus la anexarea Crimeei si la conflictul separatist din estul tarii.

Peste 100 de manifestanti au fost ucisi in trei luni de proteste de strada in piata Maidan din Kiev. Patruzeci si opt dintre ei ar fi fost omorasi de lunetisti, care ar fi primit ordine directe de la Ianukovici, spun autoritatile ucrainene actuale.

La trei ani dupa manifestatii, nimeni nu a fost tras inca la raspundere pentru crime - ceea ce a dus o scadere a liderilor in sondaje.

Potrivit Moscovei, revoltele au fost orchestrate de Occident. Kremlinul pune, de altfel, sub semnul intrebarii legitimitatea conducerii post-Ianukovici de la Kiev.

Oamenii au iesit in strada in 2013 pentru ca Ianukovici a vrut sa renunte la Acordul de Asociere cu UE in schimbul unor legaturi mai stranse cu Moscova, dar si din cauza coruptiei sponsorizate de stat.