Autoritatile bulgare vor transfera refugiatii care s-au batut cu politistii noaptea trecuta intr-o tabara din Harmanli, sudul tarii, in centre inchise si vor expulza o parte din ei in Afganistan, tara din care provin, a anuntat premierul Boiko Borisov, potrivit Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Peste 400 de oameni care au cerut azil in Bulgaria s-au rasculat pentru ca nu li s-a permis sa paraseasca tabara de refugiati de la granita cu Turcia unde fusesera cazati au fost arestati de politistii bulgari in noaptea de joi spre vineri.

Politistii au folosit tunuri de apa si gloante de cauciuc pentru a interveni si ministerul de interne a anuntat ca 24 de politisti au fost raniti.

Tabara de la Harmanli este cea mai mare din Bulgaria si gazduieste aproximativ 3.000 de refugiati.

"Sunt ingrijorat. Vedeti ca nu a mai ramas nicio fereastra nesparta. Oamenii care au comis aceste acte de vandalism vor raspunde in fata justitiei", a spus Borissov, care si-a amanat o vizita in Ungaria din pricina revoltei.

"In baza acordului dintre Uniunea Europeana si Afganistan, am cerut un avion si vom incepe sa expulzam o parte dintre ei catre tara de origine. Cat despre restul, cei care au incalcat legea si ordinea publica vor fi trimisi in tabere inchise", a afirmat premierul bulgar.

Peste un milion de migranti economici si refugiati au intrat in UE in ultimele 15 luni. Cei mai multi au parasit tari aflate in conflict precum Afganistan, Siria si Irak. Unii au ajuns in Bulgaria din Turcia, in speranta ca vor putea sa ajunga mai departe, in Europa de vest.

Borisov a cerut locuitorilor din Harmanli sa ramana calmi si sa evite sa-i provoace pe refugiati, dupa ce un grup de bulgari a protestat si a cerut inchiderea taberei.

"Aceasta tabara ar trebui inchisa. Ar trebui sa vedeti cum e aici la sfarsit de saptamana! Se plimba in grupuri mari si iau fructe si legume de la piata fara sa plateasca", a explicat un locuitor al orasului, citat de Reuters.

Saptamana trecuta, localnici si reprezentanti ai partidelor nationaliste au organizat proteste fata de prezenta taberei in orasul din sudul Bulgariei dupa ce cateva reportaje din presa bulgara au vorbit despre migrantii care ar avea boli de piele contagioase.

Tensiunile au cauzat inchiderea temporara a taberei pentru ca reprezentantii ministerului sanatatii sa poata lua masuri, insa specialistii au spus ca zvonurile despre o posibila epidemie de boli de piele fusesera mult exagerate si ca nu exista niciun risc pentru sanatatea publica.

Bulgaria a construit un gard la granita cu Turcia si a intensificat controalele pentru a controla afluxul de refugiati si migranti care trec ilegal frontiera. Aproximativ 17.000 de oameni au fost retinuti in primele 10 luni ale lui 2016, cu o treime mai putini decat in 2015.

In ciuda scaderii numarului refugiatilor si migrantilor, nationalistii bulgari au organizat mai multe proteste in ultimele luni pentru a cere inchiderea imediata a centrelor pentru refugiati si expulzare lor in Turcia.

Multi dintre refugiatii din Harmanli au cerut sa li se permita sa treaca in Serbia, insa ministrul de interne a spus ca acest lucru este practic imposibil si a intensificat prezenta politistilor in orasul bulgar.