Fostul premier britanic John Major apreciaza drept "perfect credibila" ideea unui al doilea referendum privind Brexitul, o parere impartasita si de succesorul sau la Downing Street, Tony Blair, scrie AFP.

Tony Blair (foto arhiva)Foto: Agerpres

In doua interviuri separate, fostii prim ministrii, care au facut campanie pentru mentinerea Marii Britanii in Uniunea Europeana, au apreciat ca procesul de iesire este in continuare reversibil, in conditiile in care guvernul condus de Theresa May intentioneaza sa demareze procedura pana la finele lui martie 2017.

Refuzand "tirania majoritatii", conservatorul John Major a apreciat joi ca este "perfect credibila" ideea organizarii unui al doilea referendum privind termenii acordului negociat cu UE.

"Aud spunandu-se ca cei 48% care au votat pentru a ramane" in UE la referendumul din 23 iunie "nu ar trebui sa aiba un cuvant de spus asupra a ceea ce va urma. Gasesc dificil de acceptat asta", a subliniat fostul sef al guvernului conservsator in perioada 1990 - 1997, care a precizat insa ca respecta votul britanicilor.

Succesorul sau laburist Tony Blair crede ca "este inca posibila stoparea Brexitului daca poporul britanic decide acest lucru, dupa ce a vazut ce implica in realitate"."Nu spun ca va fi oprit ci ca este posibil", a declarat fostul premier, intr-un interviu pentru revista New Statesman.

Actualul premier conservator, Theresa May, nu exclude ca Parlamentul sa se pronunte asupra acordului final incheiat cu UE, dar se opune unei pronuntari a deputatilor inainte de deschiderea negocierilor.

Curtea Suprema va decide la inceputul lui ianuarie daca va confirma decizia Inaltei Curti de justitie din Londra potrivit careia deputatii ar trebui sa voteze asupra procesului de iesire din UE.