Un investigator ONU specializat pe cazurile de tortura se va afla in Turcia intre 27 noiembrie - 2 decembrie, la invitatia guvernului de la Ankara, si urmeaza sa viziteze sectii de politie, inchisori si centre de arest preventiv unde se afla detinuti, pentru a discuta "provocari" legate de tortura, se arata intr-o declaratie de presa a Natiunilor Unite, citata de Reuters.

Turcia a demis sau a suspendat peste 125.000 de angajati din armata, serviciul piblic, sistemul judiciar etc dupa tentativa de lovitura de stat din iulie. In jur de 36.000 de persoane au fost arestate preventiv, si asteapta procesul, in cadrul unei actiuni represive de amploare, condamnata de aliatii occidentali si de gruparile de dreapta.

"Astept cu nerabdare sa interactionez cu guvernul turc cu privire la modul in care pot face fata provocarilor cu care se confrunta respectarea statului de drept, promovarea responsabilitatii, si respectarea dreptului victimelor la despagubiri, in special in urma tentativei de lovitura de stat din iulie", a declarat raportorul special pentru tortura din cadrul ONU, Nils Melzer.