Un ziarist polonez a fost lovit in fata cu pumnul la o televiziune din Rusia dupa ce a spus, la o dezbatere, ca "ucrainenii vor sa traiasca precum un popor normal, nu in rahat, ca voi" si a felicitat Romania pentru ca salariul mediu l-a depasit pe cel din Rusia, scrie The Moscow Times.

Tomasz MaciejczukFoto: Captura Facebook

Incidentul in care a fost implicat ziaristul Tomasz Maciejczuk a avut loc platoul unei televiziuni rusesti, la emisiunea "Voting Right". Imaginile nu au fost transmise niciodata, dar televiziunea a publicat episodul pe YouTube in 22 noiembrie.

Barbatul care l-a lovit Maciejczuk este Ihor Markov, a fost parlamentar din Ucraina, inainte de revolutia care l-a alungat de la putere pe Ianukovici. Pe numele lui Markov a fost emis un mandat de arestare de catre autoritatile din Kiev, pentru rolul pe care l-a jucat in revoltele din Odesa, in septembrie 2007.

Spiritele s-au incins in momentul in care a venit vorba despre salariul mediu din Rusia.

"Daca e vorba de bani, vreau sa felicit Romania pentru victoria sa. Si stiti de ce? Pentru ca astazi salariul mediu din Romania este mai mare decat cel din Rusia. Si e mai mare si in Letonia", a spus Maciejczuk.

Dupa aceea, Maciejczuk a adaugat ca "ucrainenii vor sa traiasca precum un popor normal, nu in rahat, ca voi", moment in care moderatorul emisiunii, Roman Babayan, i-a aruncat o hartie in fata, replicand: "Voi sunteti cei care traiti in rahat!".

Au urmat scene de haos in care Babayan, Markov si alti invitati l-au inconjurat pe Maciejczuk, cerandu-i sa paraseasca studioul. Maciejczuk a refuzat, afirmat ca declaratiile sale nu sunt mai jignitoare decat comentariile facute adeseori la televiziunile rusesti despre polonezi, lituanieni, letoni si estoni.

In acel moment, Markov a incercat sa ii dea un pumn in fata, moment in care inregistrarea publicata pe YouTube se opreste brusc.

Ziaristul polonez pare sa fi scapat cu bine in conditiile in care, ulterior, Maciejczuk l-a ironizat pe reteaua sociala Vkontakte pe analistul Serghei Mikheev, invitat si el la emisiune, pentru faptul ca nu stia salariul mediu in Rusia.

Presa de stat din Rusia a descris incidentul ca o noua izbucnire rusofoba din partea unui ziarist strain.