Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a declarat miercuri ca va renunta la aceasta functie si se va intoarce in Germania natala pentru a intra in politica federala, anunta Agerpres, citand agentia DPA. Schulz, care este membru al Partidului Social Democrat, a facut aceasta declaratie la postul german de televiziune ARD, urmand a oferi alte detalii joi la Bruxelles.

Martin SchulzFoto: Parlamentul European

Cotidianul german Sueddeutsche Zeitung scrie ca Schulz va fi principalul candidat al partidului pentru landul Renania de Nord - Westfalia la viitoarele alegeri federale programate pentru sfarsitul lui 2017.

Nu este clar deocamdata care va fi rolul lui Schulz pentru SPD la Berlin.

Schulz este vazut ca un posibil candidat al SPD la functia de cancelar, ca solutie alternativa la candidatura ministrului economiei, Sigmar Gabriel, care ocupa si postul de vicecancelar in guvernul condus de Angela Merkel.

El ar putea fi de asemenea un candidat pentru postul de ministru de externe, care va deveni vacant in februarie daca actualul sef al diplomatiei, Frank-Walter Steinmeier, isi va asuma rolul ceremonial de presedinte al tarii, asa cum este de asteptat.

SPD isi va anunta candidatul pentru postul de cancelar in ianuarie, in ciuda presiunii de a raspunde la anuntul recent al Angelei Merkel ca va incerca sa obtina un al patrulea mandat.