Cancelarul Angela Merkel a avertizat miercuri impotriva stirilor false, care manipuleaza opinia publica si joaca un rol important in promovarea populismului, conform site-ului postului de televiziune France24, citat de Mediafax.

"Ceva s-a schimbat - pe masura ce globalizarea a avansat, dezbaterea (politica) are acum loc intr-un peisaj mediatic complet nou. Opiniile nu mai sunt formate in acelasi mod ca in urma cu 25 de ani", a declarat cancelarul german in fata Bundestagului.

"Astazi avem stiri false, troli - lucruri care se regenereaza automat, intarind opiniile cu algoritmi specifici si trebuie sa invatam sa ne ocupa de ele", a continuat Merkel, care a adaugat ca provocarea cea mai mare pentru politicienii democrati "este sa inspire oamenii - trebuie sa ne confruntam cu acest fenomen si daca este necesar, sa-l reglementam".

"Populismul si extremismul politic sunt in crestere in democratiile vestice", a avertizat liderul german.

Saptamana trecuta, Google si Facebook au trecut la eliminarea veniturilor din publicitatea de pe site-urile de stiri false, dupa ce manipularile din mass-media ar fi putut sa influenteze rezultatul scrutinului din Statele Unite.