Partidul Democrat, principala forta de opozitie din Coreea de Sud, a anuntat joi ca va depune la inceputul lui decembrie o motiune parlamentara pentru destituirea presedintei Park Geun-hye, informeaza EFE, citata de Agerpres.

Un purtator de cuvant a precizat ca votul va avea loc intre 2 si 9 decembrie. Partidul Democrat intentioneaza sa se concentreze numai asupra destituirii sefei statului si pe moment nu va mai aborda probleme cum ar fi numirea unui prim-ministru, in locul celui destituit in urma scandalului de trafic de influenta la varf.

Trei partide de opozitie au anuntat luni ca vor promova "impeachment"-ul lui Park Geun-hye imediat ce procuratura o va desemna drept complice a prietenei sale Choi Soon-sil, acuzata de coruptie si trafic de influenta. Ea ar fi solicitat bani unor firme in schimbul sprijinului politic, in timp ce - fara a detine vreo functie oficiala - se ocupa de discursurile prietenei sale, presedinta Park.

Declansarea procedurii de destituire a presedintelui Coreei de Sud trebuie aprobata prin votul a doua treimi din membrii camerei inferioare a parlamentului de la Seul. Partidele de opozitie nu dispun de o astfel de majoritate, desi unii deputati ai partidului de guvernamant s-au raliat cererilor de demitere a lui Park, remarca EFE.

Urmatorul pas este votul a sase din cei noua judecatori ai Curtii Constitutionale. Procesul de destituire ar fi primul din Coreea de Sud din 1948.