Statele Unite si Rusia au cerut extradarea unui rus arestat la Praga si inculpat in SUA pentru atacuri informatice care au vizat platforme de socializare, a anuntat miercuri Ministerul ceh al Justitiei, potrivit News.ro.

Ministerul va analiza cele doua cereri de extradare care il vizeaza pe Yevgeny Nikulin, care ar fi spart retelele de socializare LinkedIn, Dropbox si Formspring, potrivit unui juriu federal din Oakland, California, care a decis inculparea sa pe 21 octombrie.

Cererile vor fi transmise apoi unui tribunal din Praga. Daca instanta va decide ca ambele sunt valide, decizia va fi luata de ministrul Justitiei, au anuntat autoritatile.

Politia ceha l-a retinut pe Nikulin in luna octombrie, la Praga, unde se afla inca in arest. Mandatul in cazul sau a fost pus in aplicare in cooperare cu FBI.

Potrivit LinkedIn Corp, arestarea are legatura cu un atac informatic ce a vizat compania in 2012. Hackerul ar fi accesat atunci date personale ale unui numar de 100 de milioane de utilizatori.

Ministerul rus de Externe a criticat arestarea, spunand ca demonstreaza ca Washingtonul a lansat o campanie globala impotriva cetatenilor rusi.