Un convoi al ONU, care transporta apa, alimente si medicamente, a reusit sa treaca liniile frontului din Siria si sa ajunga la un oras detinut de rebeli, pentru prima oara de la inceputul lui noiembrie, a anuntat marti ONU, informeaza AFP, citata de Agerpres.

Convoiul, organizat de agentiile Natiunilor Unite impreuna cu Semiluna rosie siriana, a ajuns la localitatea Rastan, in periferia rurala a orasului Homs, dupa ce a obtinut cu mare greutate autorizatii de la diversii beligeranti.

Actiunea va permite ajutorarea a circa 107.000 persoane din Rastan si satele din jur.

"Este vorba despre primul convoi inter-agentii care a trecut liniile frontului in noiembrie si doar al patrulea de la inceputul anului", a explicat purtatorul de cuvant al ONU, Stephane Dujarric. ONU nu a putut ajuta decat o "mica parte a persoanelor aflate in nevoie", a adaugat el.

Aproape sase milioane de sirieni locuiesc in zone cu acces dificil si aproape un milion dintre ei, dupa ultimele cifre ale ONU, sunt asediati de forte guvernamentale sau de grupari armate de opozitie in intreaga tara.

ONU a anuntat de asemenea marti livrarea de ajutor umanitar la circa 85.000 de sirieni blocati intr-o zona desertica la frontiera iordaniana, o premiera dupa mai bine de trei luni.