Justitia a deschis o ancheta la Paris dupa scurgerea in presa a unui document de "aparare confidential" privind un plan de lovituri franceze in Siria in 2013, obtinut de jurnalisti in cursul unei intalniri cu presedintele Francois Hollande, a relatat luni seara AFP, citand o sursa judiciara.

Ancheta a fost deschisa pentru compromiterea apararii nationale, dupa semnalarea cazului de catre un deputat de dreapta Eric Ciotti, a indicat sursa citata.

Intr-un articol aparut la 24 august, jurnalisti de la cotidianul Le Monde au relatat despre un interviu luat presedintelui Holland la 30 august 2013 si au publicat un document stampilat de "aparare confidential", despre care ei sustin ca era o copie.

"Pregatit in ajun, la 29 august, de catre cartierul sau personal, acesta detaliaza 'cronologia raidurilor' ce ar fi urmat. Este un adevarat ghid al interventiei franceze", spuneau ei despre document.

Articolul, intitulat "Ziua cand ... Obama l-a lasat pe Hollande sa cada" releva conditiile in care Franta a renuntat la loviturile sale aeriene in epoca, in fata tergiversarilor presedintelui american.

La sfarsitul lunii august, Eric Ciotti a evocat o "compromitere flagranta si periculoasa a secretului necesar pentru securitatea noastra si suveranitatea noastra". Intr-o scrisoare trimisa Parchetului din Paris, datata 4 noiembrie, el afirma ca a scris de doua ori Ministerului Apararii, fara sa obtina un raspuns.

Parchetul a transmis o scrisoare Ministerului Apararii pentru a obtine raspuns cu privire la clasificarea documentului si la gradul posibil de interferenta a apararii nationale, a declarat sursa. La inceputul lunii noiembrie, ministrul apararii Jean-Yves Le Drian, un apropiat al presedintelui Francois Hollande, a relativizat gravitatea acestor fapte.