Zidul din beton pe care il construieste armata libaneza in apropierea celei mai mari tabere de refugiati palestinieni este destinat sa impiedice "teroristii" sa se infiltreze, a afirmat luni o sursa militara, in timp ce locuitorii il comparau cu "zidul rusinii" din Israel, transmite AFP.

De peste o jumatate de secol si in baza unui acord, armata libaneza nu a intrat in tabara Ain el-Heloue, situata in vecinatatea orasului de coasta Sidon (sud). S-a creat astfel o absenta a legii, iar tabara a devenit un adapost pentru extremisti si persoane cautate de politie.

"Constructia zidului a inceput in urma cu ceva timp si obiectivul sau este de a impiedica teroristii sa se infiltreze in tabara Ain el-Heloue din zonele invecinate", a declarat luni o sursa din cadrul armatei.

Imagini publicate in ultimele zile pe retele sociale arata instalarea unor blocuri masive de beton la vest de tabara Ain el-Heloue, cea mai mare si mai populata din cele 12 aflate in Liban.

Potrivit sursei militare, constructia este o "masura de securitate" decisa dupa arestarea in tabara a mai multor "teroristi" cautati. "Nu este vorba despre o inchisoare sau un zid de separare, ci de un zid de securitate (...), iar populatia (taberei) nu va fi afectata", a dat asigurari sursa.

Un militant din aceasta tabara, Fouad Othman, s-a intrebat in legatura cu necesitatea acestui zid, "pentru ca exista baraje ale armatei la portile taberei care controleaza intrarile si iesirile".

In opinia sa, zidul este o insulta pentru refugiatii palestinieni, care il compara cu cel ridicat de statul evreu in Cisiordania ocupata, devenit un simbol al ocupatiei israeliene.

La randul lor, libanezii si-au exprimat indignarea pe retelele sociale. "In curand, copii de la Ain el-Heloue vor picta desene despre Palestina si libertate pe zidul rusinii", a scris unul dintre ei.

Seful fortelor de securitate palestiniene din Liban, generalul Mounir al-Maqdah, a afirmat ca, "daca guvernul libanez ar fi tratat cu ani in urma dosarul prezentei palestiniene in Liban, nu ar fi fost necesar sa construiasca un zid de separare sau turnuri de control".

Peste 54.000 de palestinieni inregistrati pe langa Agentia ONU pentru refugiatii palestinieni (UNRWA) traiesc in tabara Ain el-Heloue care mai adaposteste de cativa ani alte mii de palestinieni care au fugit din calea razboiului sirian.

Majoritatea celor aproape 450.000 de palestinieni inregistrati pe langa ONU ca refugiati in Liban traiesc in conditii precare, mai scrie AFP.