Ucraina a celebrat luni cea de-a treia aniversare de la revolta proeuropeana din Maidan (Nezalejnosti), care a marcat cu sange vointa sa de apropiere de UE si a insemnat 'separarea sa de lumea rusa', potrivit presedintelui ucrainean Petro Porosenko, informeaza AFP, citata de Agerpres.

Rebeliunea proeuropeana a luat contur in Piata Centrala din Kiev la 21 noiembrie 2013 si s-a incheiat cu trei luni mai tarziu, prin inlaturarea de la putere a presedintelui prorus Viktor Ianukovici, dupa moartea a circa o suta de manifestanti si douazeci de politisti in confruntari violente.

Revoltele din Maidan 'au pus capat trecutului nostru ruso-sovietic si perioadei post-sovietice', a declarat Porosenko in cadrul unei ceremonii la Kiev. 'Ele au separat lumile noastre ucraineana si europeana de lumea rusa', a subliniat el.

Ucraina a acuzat Rusia ca este responsabila de macelul din Maidan, cand tragatori ascunsi au impuscat in timpul manifestatiilor protestatari, in conditii pana acum neelucidate. Moscova a respins aceste acuzatii.

Revolta a inceput cand autoritatile de la acea vreme au anuntat ca renunta brusc la semnarea Acordului de Asociere cu UE, in avantajul cooperarii cu Moscova. Destituit de parlament, presedintele Viktor Ianukovici a fugit in final in Rusia.

Instalarea la putere a prooccidentalilor a fost urmata de anexarea, in martie 2014, a Peninsulei Crimeea de catre Federatia Rusa si de declansarea unui conflict sangeros cu separatistii prorusi din estul Ucrainei, conflict armat in care au murit pana acum peste 9.500 de oameni.

Ucraina si Occidentul au acuzat Rusia ca i-au sustinut militar pe separatisti, fapt dezmintit mereu de Moscova.