Fostul consultant al Agentiei de securitate nationala a SUA (NSA) Edward Snowden a afirmat luni ca Donald Trump nu va fi "decat presedinte" al Statelor Unite, "o functie printre multe altele", relateaza AFP, citata de Agerpres.

"Putin conteaza Donald Trump, Donald Trump nu este decat presedinte. Este o functie importanta, dar una printre multe altele", a declarat el in cursul unei conferinte pe internet la Stockholm, luand cuvantul prin videoconferinta din Rusia.

Edward Snowden si-a indemnat auditoriul sa nu se lase descurajat de alegerile prezidentiale din SUA, pentru a cere in continuare nu doar guvernelor, dar si firmelor sa le respecte viata privata.

"Exact cum companiile petroliere incep sa se confrunte cu critici, manifestatii si retrageri ale investitorilor din cauza impactului acestei industrii asupra climei globale, trebuie sa avem aceeasi intelegere a consecintelor activitatii acestor firme asupra mediului nostru digital", a explicat el.

Americanul este cautat de Statele Unite pentru ca a transmis unor jurnalisti mii de documente clasificate, dezvaluind amploarea programelor de supraveghere ale NSA puse in aplicare dupa atacurile de la 11 Septembrie 2001.

El a spus ca nu se teme daca guvernul lui Donald Trump isi va intensifica eforturile pentru a-l aresta. "Nu am ce sa fac", a adaugat Edward Snowden.

"Adevarul este ca da, Donald Trump a numit un nou director al CIA care ma foloseste ca exemplu pentru a spune ca disidentii trebuie pedepsiti cu moartea", a tinut el sa mentioneze.

"Chiar daca voi fi lovit de vreun autobuz sau o drona ori aruncat din avion maine, nu are atata importanta pentru mine, pentru ca eu cred in deciziile pe care deja le-am luat", a mai afirmat Edward Snowden.