Presedintele Poloniei, Andrzej Duda, a afirmat, intr-un interviu publicat luni de agentia Bloomberg, ca ar fi "o mare pierdere" pentru Uniunea Europeana (UE) daca decide sa nu mai coopereze pe plan economic cu Marea Britanie din cauza Brexitului si ca britanicii nu trebuie "pedepsiti", scrie AFP, citata de Agerpres.

Declaratiile lui Andrzej Duda intervin la cateva zile dupa ce presedintele Eurogrupului, ministrul olandez de finante Jeroen Dijsselbloem, a apreciat ca "nerealist" modul in care Marea Britanie abordeaza iesirea din UE, iar ministrul italian al dezvoltarii economice, Carlo Calenda, a afirmat ca este "un vis nerealizabil" ca britanicii sa isi pastreze accesul la piata comuna limitand in acelasi timp imigratia.

"Ar fi o mare pierdere pentru UE daca se va separa de economia britanica" si daca va pune capat "cooperarii" cu Londra, a insistat presedintele Poloniei in interviu.

In plus, ar fi periculos ca "un grup de oameni politici (europeni) indarjiti" sa incerce "sa ii pedepseasca pe britanici sau Regatul Unit pentru ca au indraznit sa paraseasca UE", a continuat Andrzej Duda, indemnand partile implicate sa isi stapaneasca "emotiile" pentru a evita ca, la final, toti sa fie "perdanti", "atat UE, cat si Marea Britanie".

In iunie, britanicii au votat cu ocazia unui referendum pentru iesirea din Uniunea Europeana, iar premierul Theresa May a declarat ca va declansa pana la sfarsitul lui martie 2017 procedura oficiala in vederea acestei separari.

Partizanii Brexitului au avertizat in legatura cu afluxul in Marea Britanie a sute de mii de cetateni din alte tari membre ale UE in cautarea unui loc de munca.

Theresa May a anuntat ca doreste sa reduca acest numar, pastrand in acelasi timp un acces "maxim" la piata unica pentru firmele britanice, lucru exclus de liderii europeni favorabili mentinerii liberei circulatii a persoanelor.

Aproximativ 800.000 de polonezi au plecat sa traiasca in Marea Britanie unde reprezinta deja una dintre cele mai importante minoritati nationale.