Trupele regimului sirian au avansat rapid luni in cartierele rebele din Alep, supuse de patru luni "tacticii crude" a asediului, la fel ca "aproape un milion" de oameni in intreaga Sirie, potrivit ONU, relateaza AFP.

Siria - Alep, distrus de razboiFoto: Captura YouTube

Numarul persoanelor asediate de diversele forte beligerante a crescut de la 393.700 in urma cu un an la 974.080, a declarat, in fata Consiliului de Securitate, seful operatiunilor umanitare ale ONU, Stephen O'Brien.

Locuitorii "sunt izolati, infometati, bombardati si lipsiti de ajutoare medicale si de asistenta umanitara, pentru a-i forta sa se supuna sau sa fuga", a subliniat el. "Este o tactica deliberata (...) o forma cruda de pedeapsa colectiva".

In Alep-Est, cazut in mainile rebelilor in 2012, 250.000 de oameni nu mai primesc alimente si medicamente de peste patru luni.

Iar comunitatea internationala pare mai neputincioasa ca niciodata sa contracareze ofensiva Damascului si aliatilor sai, Rusia, Iran si Hezbollah, sa recucereasca in intregime al doilea oras al tarii si principalul front al conflictului soldat cu peste 300.000 de morti in cinci ani si jumatate.

Ambasadorul britanic la ONU Matthew Rycroft a calificat luni drept "barbara" campania de bombardamente asupra Alep-Est.

Ambasadoarea americana Samantha Power a enuntat in fata Consiliului de Securitate numele a 12 generali si colonei sirieni acuzati ca au ordonat atacarea unor tinte civile sau torturarea opozantilor.

In cartierele rebele din Alep, corespondentul AFP a constatat ca bombardamentele sunt fara incetare.

Trupele guvernamentale si-au consolidat pozitiile dupa ce au intrat cu o zi in urma pentru prima oara in cartierul Massaken Hanano, in nord-estul Alepului.

Acest cartier are o valoare simbolica, fiind primul cucerit de rebeli, in 2012.

Potrivit expertilor, Damascul si aliatul sau rus vor sa avanseze rapid pentru a obtine o victorie la Alep inainte de intrarea in atributii a lui Donald Trump, in 20 ianuarie.

"Chestiunea este cat timp vor putea rezista rebelii. Nu mai este nimic de mancare, nu mai sunt spitale si bombardamentele nu inceteaza", a declarat un diplomat american, sub acoperirea anonimatului.