Deputatii rusi care lipsesc de la sedintele Parlamentului vor plati o amenda echivalenta cu o sesime din salariul lor, pentru fiecare absenta nemotivata, potrivit noului regulament publicat luni pe site-ul institutiei, scrie AFP.

"In cazul absentei unui deputat al Dumei la o sedinta a camerei, fara justificare, (...), salariul lunar va fi redus cu o sesime pentru fiecare sedinta lipsa", arata articolul 44 al regulamentului parlamentar, votat vineri de Duma.

Duma se reuneste in medie sase zile pe luna in sedinta plenara.

Alesul care nu este inregistrat de trei ori in timpul sedintei - la ora 10, 12 si 16 - va fi considerat absent si va plati o amenda de 64.000 de ruble, respectiv circa 930 de euro.

Salariul lunar al unui deputat rus este de 384.000 de ruble (circa 5.600 euro) respectiv de 51 de ori mai mult decat salariul minim din Rusia.

Potrivit acestui amendament, doar motive medicale sau deplasari in scop de serviciu sunt acceptate pentru a justifica o absenta.

La sfarsitul lui octombrie, Duma a interzis deputatilor sa voteze prin procura pentru colegii absenti.

La inceputul lui noiembrie, s-a interzis folosirea masinilor de serviciu pentru calatorii care depasesc o raza de 50 de km in jurul Moscovei.