Liderii zonei Asia-Pacific au declarat ca vor sa mentina acordurile de liber schimb in pofida victoriei lui Donald Trump la alegerile din SUA. In timpul campaniei sale electorale, Trump a adoptat o atitudine protectionista cu privire la comert si a caracteᅡrizat TPP (Trans-Pacific Partnership) initiat de presedintele Barack Obama drept un "dezastru".

Dar, dupa un summit de doua zile in Peru, liderii ASEAN au aparat avantajele pietelor deschise. China a promis, de asemenea, un sprijin si mai mare pentru un acord de comert mai larg intre 21 de natiuni, scrie BBCNews in pagina electronica.

Intr-un comunicat, la finalul summit-ului liderilor APEC scrie: "Ne reafirmam angajamentul nostru de a mentine pietele noastre deschise si de a lupta impotriva tuturor formelor de protectionism."

Dar, liderii asiatici au spus ca "avantajele pietelor comerciale deschise trebuie sa fie comunicate publicului larg mai eficient, subliniind modul in care comertul promoveaza inovatia, ocuparea fortei de munca si cresterea nivelului de trai". Summit-ul APEC a avut loc intr-un climat de ingrijorare cu privire la adevaratele intentii inca neclare, ale viitorului titular de la Casa Alba, care va isi va prelua functia de la 20 ianuarie.