Patru barbati au fost arestati de politisti de la Directia Generala pentru Securitate Interna (DGSI), la Strasbourg, in cadrul unei anchete antiteroriste, au declarat duminica seara surse concordante, relateaza agentia de presa AFP, citata de news.ro.

"Elemente grave faceau necesare aceste arestari", a declarat duminica seara o sursa apropiata anchetei.

Cele patru persoane au fost arestate in noaptea de sambata spre duminica si erau retinute in continuare duminica seara, a confirmat o sursa judiciara.

Aceste arestari au fost efectuate de membri DGSI in cadrul unei anchete preliminare lansate in urma cu cateva zile de parchetul antiterorist, a precizat sursa judiciara.

Ele au loc cu mai putin de o saptamana inainte de deschiderea, prevazuta prevazuta vineri, a celebrului targ de Craciun, care atrage anual aproximativ doua milioane de persoane pe strazile capitalei alsaciene.

Prefectul din Alsacia, Stephane Fratacci, a precizat recent ca "in cazul unor informatii precise" despre amenintari teroriste, targul de Craciun poate fi "suspendat sau anulat".

In 2000, targul de Craciun din Strasbourg a fost vizat de un plan de atentat cu bomba la o catedrala.

In 2014, o filiera jihadista a fost destructurata si au fost arestati sapte alsacieni care au fost in Siria in perioada decembrie 2013-aprilie 2014. Ei au fost condamnati in iulie, la Paris, la pedepse cuprinse intre sase si noua ani de inchisoare.

Pedeapsa cea mai mare a fost pronuntata impotriva lui Karim Mohamed-Aggad, al carui frate, Foued, care a fost in Siria, a fost identificat drept unul dintre atacatorii sinucigasi de la Bataclan in atacurile de la 13 noiembrie 2015.

Franta se confrunta de aproape doi ani cu o amenintare terorista jihadista fara precedent, care s-a concretizat prin atacurile teroriste din noiembrie 2015 de la Paris si Saint-Denis, soldate cu 130 de morti in Bataclan, pe terase si la Stade de France, si in iulie 2016, la Nisa, soldat cu 86 de morti.

In 2016, aproape 20 de atacuri si planuri de atacuri au fost dejucate in Franta, potrivit unei surse apropiate dosarului.

La inceputul lui septembrie, politia a arestat un comando de femei jihadiste care se aflau la orginea unui atentat esuat cu masina-capcana, gasita pe 4 septembrie in apropiere de Notre-Dame-de-Paris, plina de butelii cu gaz si care pregateau proitrivit anchetatorilor alt atac "iminent" intr-o gara din Paris sau in Essonne.

"Terorismul este aici. Iar amenintarea este grava, mult mai grava in prezent", a declarat vineri premierul Manuel Valls raspunzand unei intrebari despre starea de urgenta aflata in vigoare de la atentatele din noiembrie 2015.

"Exista o campanie prezidentiala si reuniuni publice" si "batalii decisive" angajate impotriva organizatiei Statul Islamic in fiefurile gruparii jihadiste din Modul, in Irak, si Rakka, in Siria, la care Franta participa in cadrul coalitiei, a declarat Valls, justificand starea de urgenta.

"Amenintarea este acolo, ea vine de acolo, din Siria, din Irak, dar este, evident, dirijata catre noi", a subliniat seful Guvernului francez, evocand numarul de atentate dejucate si arestarile operate in retele jihadiste.

Francois Hollande a declarat pe 15 noiembrie ca vrea sa prelungeasca starea de urgenta pana la alegerile prezidentiale din aprilie-mai 2017.