Fostul premier francez Francois Fillon a castigat primul tur al alegerilor primare desfasurate duminica pentru desemnarea candidatului dreptei la prezidentialele din anul 2017, el obtinand 44.2% din voturi, potrivit rezultatelor partiale din 9.437 dintre cele 10.229 de birouri de vot, anunta Reuters. Francois Fillon se va confrunta in turul al doilea cu un alt fost premier, Alain Juppe, in timp ce fostul presedinte Nicolas Sarkozy, clasat pe locul al treilea in scrutinul de duminica, paraseste cursa.

Francois FillonFoto: Captura YouTube

Pe locul al doilea se afla un alt fost premier, Alain Juppe, cu 28.5%, in timp ce fostul presedinte Nicolas Sarkozy este abia pe locul al treilea, cu 20.6% din voturi.

Ceilalti patru candidati inscrisi in cursa au fost Bruno Le Maire, Nathalie Kosciusko-Morizet, Jean-Francois Cope si Jean-Frederic Poisson.

In conditiile in care stanga franceza este foarte divizata, este de asteptat ca invingatorul alegerilor primare de dreapta sa se confrunte, la alegerile prezidentiale din primavara anului 2017, cu candidatul extremei dreapte (Marine Le Pen).

2,5 milioane de francezi au votat in cadrul alegerilor primare de duminica.