Principalii lideri europeni si Barack Obama au adresat vineri, la Berlin, un avertisment la adresa lui Donald Trump, cerand mentinerea cooperarii in cadrul NATO, in ciuda inflexiunii izolationiste care se asteapta de la presedintele ales al americanilor, scrie AFP.

Barack ObamaFoto: Agerpres

La capatul ultimei lor intalniri cu Obama, cancelarul german Angela Merkel si omologii sai britanic, Theresa May, spaniol, Mariano Rajoy, italian, Matteo Renzi, si francez, Francois Hollande, s-au declarat "unanimi" in ceea ce priveste mentinerea sanctiunilor impotriva Rusiei, potrivit Casei Albe.

Acestia nu s-au referit in mod direct la Trump, dar tinta lor a fost clara, avand in vedere ca declaratiile acestuia, cu un mesaj protectionist si izolationist, au starnit preocupare in capitalele europene.

Daca intentiile sale sunt inca neclare, acesta a criticat in trecut la scena deschisa NATO, al carui principiu fondator este bazat pe solidaritate intre membrii in cazul unei agresiuni, si a pledat pentru o apropiere de Moscova, in ciuda conflictului din Ucraina si a interventiei militare rusesti in Siria.

Cei sase lideri, reuniti la Berlin, inainte ca Barack Obama sa ii cedeze puterea lui Donald Trump, in 20 ianuarie, au reafirmat "importanta cooperarii in cadrul institutiilor multilaterale, inclusiv NATO", a aratat presedintia americana.

Emotie pentru Obama, presiune asupra lui Putin

Acestia s-au declarat "unanim de acord asupra faptului ca (...) sanctiunile impotriva Rusiei, legate de Ucraina, trebuie sa ramana in vigoare" pana la aplicarea acordurilor de pace de la Minsk. Cancelarul nu a ratat ocazia sa sublinieze ca progresele in acest dosar sunt "invizibile".

In anturajul lui Hollande se sublinia faptul ca cei sase lideri doresc sa continue sa puna presiune pe presedintele rus Vladimir Putin.

Liderii europeni si cel american au cerut inca o data "oprirea imediata" a atacurilor efectuate de regimul sirian, de Rusia si Iran asupra orasului Alep. "Am fost unanimi in a condamna atrocitatile care au loc acolo (la Alep)", a afirmat Theresa May.

Dupa ce si-a luat la revedere de la oficialii europeni, Barack Obama a decolat la inceputul dupa-amiezii pentru a merge in Peru, la summitul Organizatiei de cooperare economica Asia-Pacific (Apec).

Tot potrivit anturajului lui Hollande, "ambianta a fost prieteneasca" cu "un mic moment" "emotional si afectuos".

Presedintele Obama i-a adus in ultimele zile un un omagiu Angelei Merkel, intr-un mesaj in care parea ca doreste sa ii predea stafeta. Numerosi analisti apreciaza ca Merkel, care ar urma sa anunte duminica incercarea de a obtine un nou mandat de patru ani, va trebui sa isi asume noi responsabilitati internationale in fata imprevizibilului Trump. Ea a subliniat insa, vineri, ca "doar impreuna suntem puternici".

Populistii, in plin avant

Merkel, la putere de 11 ani, ar urma sa isi oficializeze duminica intentiile pentru alegerile parlamentare prevazute in toamna lui 2017, in conditiile in care totul pare sa indice ca se va lansa in cursa, in ciuda unui an dificil, din cauza crizei imigrantilor.

O alta scadenta cruciala in 2017: prezidentialele franceze, in primavara, care vor desemna succesorul lui Francois Hollande si in care candidata extremei drepte urmeza sa joace un rol capital.

Brexitul, urmat de victoria surprinzatoare a miliardarului populist in SUA, au electrizat partidele populiste aflate deja in plin avant in Europa.

La Atena, ca si la Berlin, presedintele american a insistat asupra necesitatii de a lua mai bine in calcul frustrarile si teama alegatorilor.