Un zacamant imens de petrol neexplorat, posibil cel mai mare descoperit vreodata in Statele Unite, a fost identificat de catre Institutul american de geologie (USGS) in vestul Texasului, informeaza The Guardian.

USGS estimeaza ca zacamantul contine 20 de miliarde de barili de petrol in straturile de sist din Bazinul Permian, o formatiune geologica vasta care se intinde de-a lungul zonei de vest a Texasului si a unei zone din New Mexico.

Descoperirea este de 3 ori mai mare decat campurile petrolifere Bakken din Dakota de Nord, iar valoarea sa este estimata la 900 miliarde dolari.

Enormul zacamant, din zona de sist Wolfcamp care cuprinde orasele Lubbock si Midland in Texas, este cel mai mare camp petrolifer neintrerupt descoperit vreodata de USGS. Zona mai include gaz natural si 1,6 miliarde de barili de gaz natural lichefiat.

"Faptul ca acesta este cea mai mare evaluare a unui zacamant petrolifer continuu pe care am facut-o vreodata ne arata ca, chiar si in zonele care au produs miliarde de barili de petrol, exista inca potentialul de a alte miliarde (de barili)", a declarat Walter Guidroz, coordonatorul programului de resurse energetice din USGS.

"Schimbarile tehnologice si practicile industriale pot sa aiba un efect semnificativ cand vine vorba de ce resurse sunt recuperabile tehnic, si de aceea continuam sa facem evaluari ale resurselor din SUA si din lume".

Peste 3.000 de puturi de petrol orizontale au fost deja forate in regiunea Midland Basin Wolfcamp. Geologia zonei necesita ca multe firme sa utilizeze fracturarea hidraulica, sau fracking-ul, pentru a scoate petrol si gaze din formatiunile de sist.

Graba de a deschide Bazinul Permian a dus la o scadere a preturileor petrolului, provocand in 2015, alaturi de alte aspecte, o pierdere de 67 miliarde de dolari sectorului petrolifer america.

Presedintele ales Donald Trump a promis sa deschida noi zone pentru petrol, gaz si carbune, ca parte a unei politici energetice "America prima" care va implica eradicarea finantarii pentru energie curata.