Presedintele ales al SUA, Donald Trump, s-a intalnit joi la New York cu prim-ministrul japonez Shinzo Abe, informeaza Reuters, citata de Agerpres.

Intalnirea, care a durat potrivit unui reprezentant al lui Trump circa 90 de minute, a fost prima ocazie dupa alegerile prezidentiale din 8 noiembrie cand viitorul presedinte s-a aflat fata in fata cu un sef de guvern strain.

Evenimentul a fost organizat in ultimul moment, in turnul Trump din districtul newyorkez Manhattan.

Dupa intalnire, premierul nipon a declarat presei ca a avut un dialog "foarte sincer", "intr-o atmosfera calda", cu Donald Trump, care este "un lider foarte increzator", si ca au convenit sa aiba si alte runde de discutii, "mai cuprinzatoare si mai profunde". Abe si-a exprimat increderea ca va dezvolta cu viitorul presedinte american o relatie bazata pe incredere.

Seful guvernului de la Tokyo, ca si alti lideri din Asia, a avut motive de ingrijorare dupa declaratiile lui Donald Trump din campania electorala, reaminteste Reuters. Castigatorul alegerilor, care se va instala la Casa Alba in ianuarie, afirma ca aliatii vor trebui sa plateasca SUA mai mult pentru ajutorul militar, iar Japonia ar trebui sa devina o putere nucleara. De asemenea, Trump s-a pronuntat impotriva tratatului trans-Pacific de liber schimb (TTP).

Joi, la Lima, secretarul de stat american John Kerry i-a declarat omologului sau nipon, Fumio Kishida, ca mai exista sperante pentru TTP, transmite agentia Kyodo. Cei doi s-au intalnit cu ocazia unei reuniuni a ministrilor din cele 21 de state membre ale forumului de cooperare Asia-Pacific.

TTP a fost negociat de 12 tari din regiunea Pacificului, printre care SUA si Japonia. Tratatul nu a fost inca ratificat de Congresul Statelor Unite, unde in urma alegerilor republicanii dispun de majoritate atat in Camera Reprezentantilor, cat si in Senat.