Procuratura din Bulgaria l-a pus sub acuzare pe un fost ministru al Economiei si Energiei, Rumen Ovciarov, din cauza managementului defectuos care a provocat statului pierderi de peste 190 de milioane de euro, legate de proiectul centralei nucleare de la Belene, care a fost anulat, transmite News.ro citand Reuters.

Proiectul centralei de la BeleneFoto: Atomenergoproekt

Bulgaria a anulat in 2012 proiectul de 10 miliarde de euro de la Belene, care urma sa fie realizat in colaborare cu compania rusa Atomstroyexport, pentru ca nu a reusit sa atraga investitori straini si din cauza presiunilor autoritatilor de la Bruxelles si Washington pentru limitarea dependentei energetice de Rusia.

O curte de arbitraj a decis ca Bulgaria trebuie sa plateasca Atomstroyexport compensatii de peste 600 de milioane de euro pentru acest proiect care, potrivit analistilor si politicienilor, reflecta coruptia extinsa din Bulgaria.

Procurorii il acuza pe Ovciarov, ministru al Energiei in perioada 2005-2007 intr-un guvern socialist, ca nu a exercitat un control suficient asupra directorilor companiei energetice de stat NEK si ca le-a permis sa semneze un acord cu Atomstroyexport pentru Belene.

Directorii NEK au semnat in 2006 un acord de 193 de milioane de euro cu compania rusa, pentru inceperea lucrarilor, incalcand legea referitoare la achizitiile publice, si inainte de stabilirea finantarii.

Procurorii au adus anterior acuzatii similare impotriva succesorului lui Ovciarov, fostul ministru al Economiei si Energiei Petar Dimitrov.

Luna trecuta, fostii directori ai NEK Lubomir Velkov si Mardik Papazian au fost acuzati ca au produs prejudicii prin semnarea unui alt acord cu Atomstroyexport, care a costat compania bulgara 77 de milioane de euro.

Procurorii ar urma sa il puna sub acuzare si pe Delian Dobrev, ministru al Energiei in guvernul de centru condus de Boiko Borisov, pentru ca nu a oprit platile catre o companie de consultanta in cadrul poriectului Belene, dupa ce acesta a fost blocat.