Reuniunea anuala a Organizatiei Cooperarii Economice Asia-Pacific (APEC), incepe joi, in Peru, avand ca subiect-cheie impactul alegerii lui Donald Trump ca presedintele al SUA asupra comertului mondial.

Forumul reuneste 21 de state, reprezentand aproape 60% din economia mondiala si 40% din populatia planetei. In timpul summit-ului care ii reuneste in primul rand pe presedintele in functie al SUA Barack Obama, pe cel chinez Xi Jinping, cel japonez Shinzo Abe si rusul Vladimir Putin, punctul central al discutiilor va fi sosirea lui Donald Trump la Casa Alba la 20 ianuarie, scrie AFP.

Alegerea magnatului imobiliar a starnit ingrijorare in intreaga lume, si mai ales in randul aliatilor SUA. In timpul campaniei sale, candidatul republican a pus la indoiala relevanta sau functionarea vechilor aliante, si, de asemenea, acordul la nivel mondial de la Paris, privind clima sau negocierile cu Iranul pe tema programului sau nuclear.

"Victoria lui Donald Trump in alegerile prezidentiale din SUA ar putea remodela in mod semnificativ relatia economica dintre SUA si Asia", a declarat Rajiv Biswas, economist-sef pentru Asia Pacific, la sediul IHS.

Mai mult, ne putem astepta la "schimbari iminente in cadrul politicii comerciale din SUA, atunci cand administratia Trump isi preia mandatul", a adaugat el.