Mexicul a cerut miercuri cetatenilor sai care locuiesc in SUA sa "ramana calmi" si a anuntat crearea unei linii relefonice de asistenta de urgenta, ca raspuns la intentia presedintelui american ales Donald Trump de a expulza imigranti ilegali, scrie AFP.

"Compatrioti, trecem prin momente de incertitudine. Ramaneti calmi, nu raspundeti la provocari si nu va lasati. Guvernul, pesedintele (Enrique) Pena (Nieto) si toti mexicanii sunt alaturi de voi", a psus intr-un video pe internet ministrul de Externe mexican Claudia Ruiz Massieu.

Ministrul a prezentat unsprezece masuri care vor fi puse in aplicare de catre ambasada si cele 50 de consulate din Statele Unite pentru a "informa, sprijini si apera" imigranti mexicani care s-ar putea confrunta cu "masuri (...), care i-ar putea afecta din lunafebruarie, "dupa investirea oficiala a presedintelui republican ales la 8 noiembrie.

Noul presedinte al SUA, a promis, intr-un interviu acordat in 13 noiembrie postului de televiziune CBS ca va expulza pana la 3 milioane de imigranti ilegali, dupa ce in timpul campaniei sale, Donald Trump a promis ca va inalta un zid de-a lungul frontierei cu Mexicul, care va fi finantat in proportie de 100% de Mexic.

El s-a angajat de asemenea, in timpul unui miting desfasurat la sfarsitul lui august in Phoenix, Arizona, sa expulzeze imediat ce se va instala la Casa Alba in jur de doua milioane de imigranti ilegali "criminali".

Numarul oficial al imigrantilor inregistrati in SUA este de 11 milioane, majoritatea mexicani.