Simpatizantii de extrema-dreapta din Germania sunt tot mai dispusi sa comita acte violente si au legaturi cu grupari similare din Europa, iar in unele cazuri chiar din Statele Unite, a declarat Hans-Georg Maassen, seful agentiei germane de spionaj intern BfV, potrivit Reuters, citata de Mediafax.

"Nu este pur si simplu un fenomen german," a declarat Maassen, adaugand ca "Scena de extrema-dreapta este conectata la nivel european, iar in unele cazuri, exista legaturi in Statele Unite."

Oficialul german a precizat ca legaturile intre gruparile de extrema-dreapta sunt in continuare slabe in comparatie cu cele intre retelele islamiste, insa autoritatile europene tin sub supraveghere evolutiile in acest sens.

In luna iunie, agentia condusa Maassen a anuntat o crestere importanta a numarului de acte violente comise de simpatizantii de extrema-dreapta in cursul lui 2015, in conditiile in care Germania a primit aproape un milion de imigranti.

"Am observat intr-o serie de cazuri ca sunt numeroase persoane pe scena de extrema-dreapta care sunt pregatite sa faca orice si s-au unit pentru a crea celule teroriste de extrema-dreapta," a mai declarat Maassen.

Raportul anual al agentiei a relevat o crestere de 42% a numarului de acte violente comise de simpatizanti de extrema-dreapta, pana la 1.408 in 2015, in timp ce numarul incendierilor ce au vizat centrele de refugiati a ajuns la 75, fata de doar cinci, in anul anterior.