Presedintele ucrainean si viitorul sau omolog american, Donald Trump, au avut marti o discutie telefonica in cursul careia Petro Porosenko a lansat un apel la sprijin din partea Statelor Unite, a facut cunoscut o sursa oficiala de la Kiev, anunta AFP, citata de Agerpres.

Presedintele Petro Porosenko l-a felicitat pe Donald Trump pentru victorie si a afirmat sa dorinta de "a actiona alaturi de administratia americana si a intari mai mult parteneriatul strategic dintre Ucraina si Statele Unite", potrivit unui comunicat al presedintiei ucrainene.

El a subliniat, de asemenea, "necesitatea unui sprijin ferm din partea Washingtonului in lupta impotriva agresiunii ruse si a introducerii de reforme cruciale" in Ucraina.

Cei doi lideri politici au convenit sa organizeze "o intalnire bilaterala", potrivit documentului citat care nu ofera detalii suplimentare.

Presedintele Ucrainei l-a felicitat pe Donald Trump imediat dupa alegerea sa la Casa Alba. El l-a invitat atunci pe presedintele ales al SUA sa efectueze o vizita in Ucraina.

Victoria candidatului republican a provocat ingrijorare in aceasta fosta republica sovietica, Donald Trump fiind acuzat in repetate randuri de adversara sa democrata, Hillary Clinton, ca este "marioneta presedintelui rus, Vladimir Putin.

Luni, Donald Trump si Vladimir Putin au discutat pentru prima data la telefon dupa victoria republicanului la prezidentiale, Kremlinul anuntand ca ei sunt de acord "sa normalizeze" relatiile dintre Moscova si Washington.

Dupa anexarea peninsulei ucrainene Crimeea la Rusia, in martie 2014, care a provocat tensiuni intre Moscova si Washington inedite de la incheierea Razboiului Rece, Statele Unite au impus sanctiuni severe Rusiei.

Occidentalii acuza Moscova si ca ii sprijina militar pe rebelii prorusi din estul Ucrainei, ceea ce Kremlinul dezminte.

Conflictul dinte fortele ucrainene si separatisti a facut peste 9.600 de morti de al declansarea acestuia in aprilie 2014.